Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: напад Росії на Грузію був прологом війни проти України


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що напад Росії на Грузію був прологом російської війни проти України.

«Те, що вісім років тому бачили лише найбільш прозорливі, сьогодні очевидне всім: напад Росії на Грузію був прологом російської війни проти України. Політика умиротворення агресора збанкрутувала ще 2008 року. Більше того, вона лише розпалила апетити Кремля. Тоді спільними зусиллями трансатлантична спільнота ще могла локалізувати хижого ведмедя у його барлозі. То був повчальний урок історії, вчасно не засвоєний», – зазначив Порошенко у заяві, опублікованій на його сторінці у Facebook.

«Україна сьогодні мужньо тримає оборону на східному кордоні Європи. Суворі випробування посилили відчуття дружби й солідарності між українським та грузинським народами», – додав він.

Порошенко також зазначив, що Україна «щиро й послідовно» підтримує відновлення територіальної цілісності Грузії і ніколи не визнає «російських маріонеткових режимів у Абхазії та Південній Осетії».

Після російсько-грузинського військового конфлікту в серпні 2008 року Росія окупувала два сепаратистські регіони Грузії – Абхазію і Південну Осетію, – а також визнала самопроголошену «незалежність» цих регіонів. Крім Росії, її визнали ще три держави: Нікарагуа, Венесуела і Науру. Тбілісі й міжнародна спільнота вважають ці регіони частиною Грузії.

У лютому 2014 року Росія окупувала український Крим і заявила про його анексію, яку назвала «возз’єднанням», «здійсненням волі кримського народу» і «відновленням історичної справедливості». Генеральна асамблея ООН резолюцією відкинула можливість визнання цих амбіцій Москви.

Від квітня 2014 року на частині Донбасу триває збройний конфлікт. Регіон окупують російські війська й підконтрольні їм формування з місцевих сепаратистів і російських найманців. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів частини Донбасу, проте Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG