Доступність посилання

ТОП новини

Європейський суд із прав людини розглядає справу дніпровських євромайданівців – адвокат


Під час подій Євромайдану у Дніпропетровську, архівне фото
Під час подій Євромайдану у Дніпропетровську, архівне фото

Європейський суд із прав людини далі розглядає справу дніпропетровських євромайданівців, затриманих і утримуваних під вартою через події Революції гідності, поінформував адвокат потерпілих євромайданівців Віталій Погосян.

Як розповів Погосян Радіо Свобода, наразі він отримав чергову відповідь із Європейського суду з прав людини про те, що до 29 вересня нинішнього року уряд держави Україна має надали свої зауваження щодо вимог позивачів.

Також секретар суду підтвердив, що там отримали зауваження підзахисних Погосяна з цього приводу.

Як поінформував адвокат, у зверненні до Європейського суду з прав людини міститься вимога визнати затримання 14 дніпровських євромайданівців під час подій під облдержадміністрацію 26 січня 2014 року незаконним і таким, що порушує статтю 5 Конвенції з прав людини (незаконне затримання і незаконне утримання під вартою).

За словами адвоката, рішення Страсбурзького суду матиме певні юридичні наслідки, зокрема, для українських суддів, які ухвалювали рішення про арешт євромайданівців.

«Найголовніше, щоб визнали, що була порушена стаття 5 Конвенції, адже жодна з судових інстанцій в Україні цього не визнала. Якщо в рішенні суду це буде прописано, це буде мати певні правові наслідки, передусім, люди, які до цієї справи причетні, – всі судді, слідчі, прокурори, – підлягатимуть люстрації. А зараз ми маємо те, що один із суддів утік до Криму, другий працює, хоча проти нього порушене кримінальне провадження, те саме – слідчі, те саме – прокурори. По-друге, це буде рішення суду, на яке можна буде посилатись в інших справах. Тому для нас дуже важливе це рішення Європейського суду з прав людини», – сказав Радіо Свобода Віталій Погосян.

Окрім того, додав він, дніпровці-учасники Революції гідності, які були затримані 26 січня, вимагають компенсації завданої їм моральної шкоди – по 5 тисяч євро на особу.

«Частина з них отримала грошову компенсацію, але в рамках національного законодавства. Ми вимагаємо компенсації ще й через Європейський суд з прав людини. Попросили 5 тисяч євро, але буде видно, що присудить суд», – зауважив Погосян.

Як вважає адвокат, остаточне рішення Страсбурзького суду щодо євромайданців може бути ухвалене до кінця року.

26 січня 2014 року під Дніпропетровською облдержадміністрацією під час акції протесту проти тодішньої влади і на підтримку євроінтеграції «тітушки» побили мирних демонстрантів, постраждали десятки людей, зокрема, журналісти. Тоді ж були затримані й утримувались під вартою через звинувачення «в організації масових заворушень» 22 мирних громадян – як учасники мітингу, так і непричетні люди, яких затримували просто на вулиці поблизу облдержадміністрації, зокрема, багатодітний батько, юнак, що має інвалідність із дитинства, чоловік із цукровим діабетом. У лютому 2014 року після втечі тодішнього президента Віктора Януковича справи проти всіх затриманих були закриті прокуратурою.

Пізніше Бабушкінський районний суд міста призначив виплатити грошові компенсації 10 потерпілим – по 50 тисяч гривень і одному – 40 тисяч.

У лютому 2016 року прокурор Дніпропетровської області Віктор Матвійчук повідомив, що двом суддям Бабушкінського районного суду міста, які виносили неправомірні рішення проти учасників Євромайдану, оголошено про підозру. Одного з суддів на той момент оголосили в розшук.

У Європейському суді з прав людини від жовтня 2015 року розглядаються зведені в одне провадження 33 скарги від 40 українців, учасників Євромайданів у різних містах України, які скаржаться на порушення їхніх прав унаслідок затримань чи арештів та інших дій проти них тодішньої влади. Із них 10 скарг від 14 людей стосуються подій у Дніпрі.

XS
SM
MD
LG