Доступність посилання

ТОП новини

У Держспецзв’язку немає претензій до програмного забезпечення електронного декларування – розробник


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Директор компанії «Міранда», яка розробила систему електронного декларування, Юрій Новіков заявляє, що в експертному висновку Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації відсутні претензії до програмного забезпечення системи електронних декларацій.

«Експертний висновок (Держспецзв’язку – ред.) не містить жодного зауваження до програмного забезпечення реєстру. Всі письмові зауваження стосуються супровідної документації», – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Він також висловив переконання, що система електронного декларування не отримає атестат відповідності захисту інформації в найближчі дні.

«Окрім експертного висновку, який був каменем спотикання вранці, вже ввечері Держспецзв’язок вивалив нам на голову ряд нових, усних зауважень», – додав Новиков.

Натомість в Держспецзв’язку заявили, що компанію «Міранда» з експертним висновком ознайомили, через неспроможність компанії-розробника відповісти на всі поставлені запитання щодо програмного продукту запропонували провести розширену нараду із залученням технічних спеціалістів компанії.

Згодом директор компанії «Міранда» Юрій Новіков в коментарі телеканалу «112 Україна» зазначив, що є велика кількість зауважень, і допустив, що з запуском електронного декларування можуть виникнути певні труднощі.

«Вони, з нашої точки зору, не є зауваженнями... Виходячи з того, що ми бачимо, це можна встигнути (до завтра – ред.), якщо нам буде надана допомога і будуть ті, хто створював ці документи..Є передчуття, що можуть бути проблеми, тому що служба посилається на деякі речі, які не були враховані…відповідно, можуть стати перешкодою», – сказав він.

Раніше сьогодні керівник Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак заявила, що система електронного декларування для чиновників у будь-якому разі почне працювати з 15 серпня.

12 серпня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) відмовила у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій. Керівник відомства Леонід Євдоченко заявив, що для надання повноцінного атестата безпеки системи електронного декларування потрібно два місяці.

Активісти ж групи «Реанімаційного пакету реформ» застерігають, що, а їхню думку, систему електронного декларування можуть запустити у режимі, що унеможливить відповідальність чиновників.

Запуск електронного декларування запланований на 15 серпня. Заповнити електронну декларацію потрібно упродовж 60 днів, починаючи з моменту запуску. Першими свої декларації мають подати особи, які, згідно зі статтею 50 Закону України «Про запобігання корупції», обіймають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади. Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

XS
SM
MD
LG