Доступність посилання

ТОП новини

Держспецзв’язок не сертифікував електронне декларування


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) відмовила у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

«Було виявлено значну кількість невідповідностей реалізованих рішень із захисту інформації вимогам технічного завдання на побудову КСЗІ Реєстру, а також не підтверджені спроможності системи забезпечувати безпеку окремих задекларованих функцій, зокрема у частині ідентифікації та автентифікації декларанта за допомогою сервісів BankID», – мовиться у повідомленні ДССЗЗІ, опублікованому 12 серпня.

«Серед наданих документів відсутні акти завершення дослідної експлуатації, завершення робіт зі створення КСЗІ, протокол її попередніх випробувань, що може свідчити про незавершеність робіт зі створення КСЗІ Реєстру», – додали у ДССЗЗІ.

Запуск електронного декларування був запланований на 15 серпня. Електронна декларація має 16 розділів. В е-декларації залишається декларування доходів, нерухомого майна, транспортних засобів, видатків. Натомість з’являються нові розділи про об’єкти незавершеного будівництва, нематеріальні активи, бенефіціарну власність у юридичних особах та на майно, членство в громадських об’єднаннях та їхніх органах, роботу за сумісництвом.

Заповнити електронну декларацію потрібно протягом 60 днів починаючи з моменту запуску. Першими свої декларації мають подати особи, які, згідно зі статтею 50 Закону України «Про запобігання корупції», займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади. Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

XS
SM
MD
LG