Доступність посилання

ТОП новини

Зриву електронного декларування не буде – голова Держспецзв’язку


Електронний реєстр чиновницьких декларацій встигне отримати атестат про побудову комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) до 12 серпня, як це і було заплановано. Про це заявив голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко, відповідаючи на звинувачення антикорупційних активістів у зриві запуску системи.

«Державна служба спеціального зв’язку бере на себе зобов’язання до 12 серпня завершити роботи. Далі потрібно підготувати рекомендації для НАЗК, яке фактично буде приймати рішення про впровадження системи 15 серпня», – підтвердив він.

Раніше антикорупційна група Реанімаційного пакету реформ виступила із закликом забезпечити вчасний і належний запуск роботи системи електронного декларування. За словами активістів, адміністрація Держспецзв’язку намагалася нав’язати як експертну організацію для видачі атестату керовану нею державну компанію, яка через брак фахівців не зможе вчасно завершити проведення експертизи та забезпечити початок повноцінної роботи системи (її «промислову експлуатацію»).

Закон про електронне декларування доходів службових осіб парламент остаточно ухвалив 15 березня.

Порівняно з паперовою, електронна декларація має 16 розділів, а не шість. В е-декларації залишається декларування доходів, нерухомого майна, транспортних засобів, видатків. Натомість з’являються нові розділи про об’єкти незавершеного будівництва, нематеріальні активи, бенефіціарну власність у юридичних особах та на майно, членство в громадських об’єднаннях та їхніх органах, роботу за сумісництвом.

Також декларанти повинні будуть вказати всі речі, які коштують понад 100 мінімальних зарплат, встановлених на 1 січня звітного року (для декларацій за 2015 рік – це сума понад 121 800 гривень).

Заповнити електронну декларацію потрібно протягом 60 днів починаючи з моменту запуску. Першими свої декларації мають подати особи, які, згідно зі статтею 50 Закону України «Про запобігання корупції», займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади. Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Свою електронну декларацію у тестовому режимі вже заповнив антикорупційний прокурор Назар Холодницький, вказавши в ній квартиру і нову автівку. Взявши таким чином участь у флешмобі під назвою #TryDeclarationChallenge, він передав естафету заповнення декларації онлайн генеральному прокурору Юрію Луценку, головному військовому прокурору Анатолію Матіосу та директорові НАБУ Артему Ситнику.

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

XS
SM
MD
LG