Доступність посилання

ТОП новини

Онищенко заявив, що ще не просив притулку у Британії


Народний депутат Олександр Онищенко, що втік від арешту до Великої Британії, заявив, що ще не просив «політичного притулку» в цій державі.

Як сказав він телефоном в ефірі телеканалу «112 Україна», наразі він живе там за посвідкою на проживання, а притулку проситиме в разі, «якщо буде чинитися тиск і прийде екстрадиція на мене, коли буде перший суд щодо екстрадиції».

Крім того, заявив Онищенко, він має «стовідсоткові докази політичного підґрунтя» справ щодо нього і має намір доводити політичний характер справи «через Європейський суд» (очевидно, мався на увазі не Європейський суд, орган ЄС, а Європейський суд із прав людини, орган Ради Європи – ред.).

За його словами, він, перебуваючи в Лондоні, «не ховається від слідства», і його адвокати передали всі його дані керівникові Спеціальної антикорупційної прокуратури Назарові Холодницькому. Але, заявив Онищенко, ні антикорупційна прокуратура, ні Національне антикорупційне бюро не зв’язувалися з ним.

Днями у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що народний депутат України від групи «Воля народу» Олександр Онищенко оголошений у всеукраїнський розшук. Раніше Холодницький заявляв, що відтак Онищенка оголосять і в так званий міждержавний розшук (у межах СНД – ред.), і в міжнародний розшук.

Напередодні Солом’янський райсуд Києва задовольнив клопотання представників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про обрання запобіжного заходу для Онищенка у вигляді арешту. 5 липня Верховна Рада надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт Онищенка. Тоді депутата в залі засідань Верховної Ради не було.

27 липня генеральний прокурор України підписав повідомлення про підозру Онищенкові.

Перед цим, 15 червня, співробітники НАБУ провели обшук в офісі Олександра Онищенка. За інформацією бюро, обшуки відбувалися за адресами фірм, що фігурують у розслідуванні з приводу реалізації природного газу за заниженою ціною за договорами спільної діяльності з «Укргазвидобуванням». За даними НАБУ, сума завданих державі збитків, що фігурує в цій справі, – 3 мільярди гривень. Онищенко називає звинувачення проти нього фіктивним.

XS
SM
MD
LG