Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Туреччини вимагає 2 тисяч років ув’язнення для Ґюлена


Фетхуллах Ґюлен
Фетхуллах Ґюлен

Прокуратура Туреччини передала до суду обвинувальний акт стосовно релігійного проповідника Фетхуллаха Ґюлена у зв’язку зі спробою перевороту в цій країні, в якому просить для нього два довічних ув’язнення і ще 1900 років у тюрмі.

Як йдеться в акті на 2527 сторінок, Ґюлена, який живе у США, звинувачують у «спробі силою знищити конституційний лад» і «створенні й керівництві озброєною терористичною групою».

Крім того, 16 серпня турецька поліція провела операції в 44 компаніях у Стамбулі після видачі ордерів на затримання 120 керівників підприємств.

Після спроби перевороту 15 липня в Туреччині звільнили з посад десятки тисяч державних службовців і бюджетних працівників, у тому числі освітян, тисячі були арештовані. За даними Європейської федерації журналістів, 68 представників ЗМІ затримали в Туреччині після спроби перевороту.

Влада Туреччини звинуватила багатьох із затриманих і звільнених у зв’язках із рухом Ґюлена.

Сам Ґюлен, що вже давно живе у США, відкидає причетність до перевороту і засуджує цю спробу. Туреччина вимагає від США його видачі. Вашингтон заявляє, що наразі не отримав доказів, що доводили б необхідність екстрадиції Ґюлена.

Обсяги придушення інакодумства в Туреччині після спроби перевороту стривожили західні країни і правозахисників. Влада Туреччини різко відкидає таку критику і скаржиться на брак підтримки і розуміння на Заході.

XS
SM
MD
LG