Доступність посилання

ТОП новини

Freedom House закликає Порошенка і Луценка проконтролювати розслідування щодо конфлікту НАБУ і ГПУ


Міжнародна правозахисна організація Freedom House закликає президента України Петра Порошенка і генерального прокурора Юрія Луценка взяти під контроль розслідування повідомлень щодо конфлікту між працівниками НАБУ та Генпрокуратурою.

«Прихильникам реформ протистоять представники старої системи, які прагнуть зберегти свою владу і привілеї. Президент Порошенко і генеральний прокурор Луценко повинні взяти під контроль негайне та ефективне розслідування повідомлень про зловживання з боку державних чиновників, і підтвердити свою прихильність очищенню від посадовців, які прагнуть повернутися до старої системи», – сказав виконавчий віце-президент організації Даніел Келінґерт.

«Докази, в тому числі відео-свідчення, опубліковані НАБУ, що детально вказують на серйозні зловживання з боку прокурорів, викликають серйозне занепокоєння щодо прогресу боротьби з корупцією і реформи прокуратури в Україні», – додав він.

За даними НАБУ, 12 серпня працівники одного з департаментів Генпрокуратури вчинили насильницькі дії проти співробітників НАБУ, які проводили негласні слідчі дії. Невдовзі двох співробітників бюро доставили до генпрокуратури, де на них чинили тиск, а ще двоє були заблоковані в будівлі, відтак бійці спецпідрозділу НАБУ розблокували своїх колег. В результаті виникла «позаштатна робоча ситуація», яку вдалося врегулювати після втручання керівників ГПУ і НАБУ, заявили в бюро 13 серпня.

«Працівників НАБУ протримали 11 годин без подання будь-яких процесуальних документів… Є свідчення про застосування до них незаконних заходів фізичного та психологічного впливу», – розповів голова НАБУ Артем Ситник.

Як запевняє голова НАБУ, конфлікту між його відомством та Генпрокуратурою немає, а отже треба зробити все, щоб уникнути його виникнення в подальшому.

Генпрокурор Юрій Луценко досі не коментував ситуацію. Натомість заступник начальника одного з департаментів Генпрокуратури Дмитро Сус, який безпосередньо брав участь у цих діях, назвав дії працівників НАБУ незаконними. «Я вважаю, що це помста за те, що ми тиждень тому провели обшук у кримінальному проваджені щодо факту незаконного прослуховування працівниками НАБУ», – зазначив прокурор в інтерв’ю телеканалу Newsone.

Перед цим, 5 серпня працівники Генпрокуратури прийшли з обшуком до НАБУ. У бюро ухвалу суду, якою схвалено обшук у відомстві, як і сам обшук, назвали незаконними. Крім того, у бюро заявили, що співробітникам прокуратури були надані «добровільно документи, які підтверджують законність дій НАБУ щодо прослуховування фігурантів кримінального провадження». Згодом Луценко заявив, що причиною обшуку в НАБУ є порушення конституційних прав людини, яка не є фігурантом кримінального провадження. При цьому він наголосив, що обшук не є міжвідомчою війною чи політичним замовленням.

XS
SM
MD
LG