Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International: у тюрмах Сирії щодня гинуть до 10 людей


Катування і жорстоке поводження з ув’язненими у в’язницях, підконтрольних уряду Сирії, досягли масштабів злочину проти людяності, йдеться в оприлюдненій 18 серпня доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

За оцінками правозахисників, з початку громадянської війни в Сирії в березні 2011 року в місцях позбавлення волі загинули близько 18 тисяч людей, у середньому до 10 людей на день.

Нова доповідь містить свідчення 65 колишніх в’язнів, які описують жахи, через які довелося пройти тисячам затриманих. Арештанти часто піддаються жорстокому побиттю з боку тюремників відразу після прибуття до в’язниці, а жінки – сексуальному насильству, йдеться в доповіді.

«Сирійська влада десятиліттями застосовували тортури, щоб зламати своїх опонентів. Сьогодні ж тортури стали повсюдно поширеною практикою щодо кожного мирного жителя, якого підозрюють в незгоді з урядом», –відзначають автори доповіді.

Правозахисники закликають міжнародне співтовариство, зокрема Росію і США, чинити тиск на Дамаск, щоб зупинити тортури, зґвалтування і побиття. Amnesty International вимагає звільнити всіх в’язнів сумління, а також надати незалежним спостерігачам безперешкодний доступ в сирійські державні в’язниці.

Сирійський уряд відкидає звинувачення в порушенні прав людини.

XS
SM
MD
LG