Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України протестує через приїзд Путіна до Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

МЗС України висловило протест через неузгоджене з українською стороною перебуванням у Криму президента Росії Володимира Путіна.

«Чергове відвідання посадовою особою Російської Федерації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, які є невід’ємною частиною України, свідчить про триваюче нехтування російською стороною Статутом ООН, Резолюцією ГА ООН А/RES/68/262 «Територіальна цілісність України», Бакинською Декларацією та Резолюціями Парламентської Асамблеї ОБСЄ, іншими принципами та нормами міжнародного права», – мовиться у заяві українського зовнішньополітичного відомства, опублікованій 19 серпня.

У п’ятницю президент Росії Володимир Путін прибув в анексований Крим для участі у засіданні з членами Ради безпеки, а також відвідати молодіжний форум «Таврида».

Попереднього разу Путін відвідував анексований Крим 18 березня. Тоді він облетів на вертольоті місце будівництва Керченського мосту і провів нараду щодо соціально-економічного розвитку Криму.

Останнім часом відносини між Москвою і Києвом загострилися.

10 серпня ФСБ Росії заявила, що запобігла скоєнню терактів в окупованому Криму на «критично важливих об’єктах інфраструктури і життєзабезпечення півострова», в підготовці яких звинуватила Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Президент Росії Володимир Путін, коментуючи твердження російської ФСБ, заявив, що Київ не шукає шляхів переговорів, а переходить до терору.

У Генштабі Збройних сил України спростували заяву Федеральної служби Росії та назвали її провокацією. Держприкордонслужба України заявила, що Росія в останні дні стягнула оснащених новою технікою військових до адміністративної межі між анексованим нею Кримом і материковою Україною, і закликала українців утриматися від поїздок до півострова.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG