Доступність посилання

ТОП новини

У Міноборони відкинули заяви «Київавтодору»: винна не техніка, а якість асфальту


Під час репетиції проходу техніки, Київ, 19 серпня 2016 року
Під час репетиції проходу техніки, Київ, 19 серпня 2016 року

У Міністерстві оборони України заявили, що звинувачення комунальної корпорації «Київавтодор» щодо руйнування армійською технікою, яка залучена до проведення військового параду, дорожнього покриття на деяких вулицях Києва не відповідають дійсності: винна не техніка, а якість асфальту, наголошено в заяві.

Військові нагадали, що, відповідно до чинних вимог експлуатації, вся важка броньована техніка, яка бере участь у військовому параді, а це танки Т-64БМ «Булат», зенітні ракетні комплекси «Бук» та дивізійні самохідні гаубиці «Мста-С» (від 36 до 45 тонн), забезпечені асфальтохідними гусеницями, які не залишають слідів на асфальтному покриті.

Інша гусенична техніка, а це бойові машини піхоти, бойові машини десанту і полкові самохідні гаубиці 2С1 «Гвоздика», вважаються легкою броньованою технікою, на яку відповідно до технічних вимог не передбаченні асфальтохідні гусениці. Ця техніка своєю масою (від 8 до 20 тонн) не може заподіяти шкоду якісному асфальтному покриттю, а може лише залишити сліди від гусениць, які зникають після руху автомобільного транспорту, наголосили в Міноборони.

«Таким чином, якщо асфальтне покриття руйнується від проїзду зазначеної техніки, то проблема не в техніці, а в якості дорожнього покриття», – звернули увагу в міністерстві.

«Звертаємося до КК «Київавтодор» із проханням не поширювати свідомо неправдиву інформацію, яка сформульована на підставі фото із соціальних мереж, а не на власних дослідженнях. За часи Незалежності київськими вулицями неодноразово проходила військова техніка, і в жодному разі не було зауважень щодо руйнування дорожнього покриття», – мовиться в заяві.

У п’ятницю київське комунальне підприємство «Київавтодор» після репетиції в центрі міста проходження військової техніки на параді з нагоди Дня Незалежності виступило з заявою про те, що, за їхніми словами, «вулиці столиці потерпають від проїзду тяжкої військової техніки». «Асфальтобетонне покриття на ділянках вулиць, де проходить військова техніка, масово зруйноване. Про проблематику комунікацій, що розташовані під вулично-дорожньою мережею, можна тільки здогадуватись», – заявили в компанії.

Тоді ж, увечері у п’ятницю, комунальникам уже відповідав відомий волонтер Юрій Бірюков, що є також позаштатним радником міністра оборони і президента України, «спеціально для любителів усепоглинальної зради, просто з Хрещатика»: важка техніка – танки – не можуть пошкодити асфальт, бо мають на гусеницях спеціальні гумові накладки, легша ж гусенична техніка – бойові машини піхоти чи самохідні артилерійські установки «Гвоздика» – лише дряпають асфальт, але вибоїн не залишають. У коментарях до його допису теж звертали увагу, що, як виглядає, проблема не в гусеничній техніці, а в якості асфальту і асфальтувальних робіт.

XS
SM
MD
LG