Доступність посилання

ТОП новини

Дані з АТО: 1 військовий загинув, 4 поранені


Становище в зоні бойових дій, 20 серпня 2016 року
Становище в зоні бойових дій, 20 серпня 2016 року

За минулу добу внаслідок бойових дій один український військовослужбовець загинув, чотири зазнали поранень, повідомив речник адміністрації президента України з питань антитерористичної операції на частині Донбасу полковник Олександр Мотузяник.

За його словами, протягом п’ятниці бойова активність російсько-сепаратистських сил зменшилася порівняно з попередніми днями на всіх напрямках. Загалом сталося 49 обстрілів, із них 28 із важкого озброєння.

Зокрема, на луганському напрямку бойовики відкривали вогонь 5 разів, і всі обстріли були короткотривалі. Єдиний випадок застосування важкого озброєння, а саме мінометів калібру 82 міліметри, стався у Станиці Луганській, де бойовики випустили 3 міни в бік українських позицій.

На донецькому напрямку відбулося 27 обстрілів, із них 23 – з важкого озброєння. За підрахунками Генерального штабу Збройних сил, які навів речник, на позиції сил АТО за минулий день було випущено понад 250 мінометних мін, також двічі відкривали вогонь із артилерії – в районі Світлодарська та в Зайцеві.

Саме ці два райони були у п’ятницю епіцентрами бойових дій на донецькому напрямку, повідомив Мотузяник. У Зайцеві та на суміжних із ним північних околицях Горлівки бойовики не припиняли обстрілювати сили АТО впродовж доби, як вдень, так і вночі. Усього на північ від Горлівки по українських військах відкривали вогонь 11 разів, використовуючи міномети, озброєння на бойових машинах піхоти, а також звичні для цього району гранатомети та кулемети. На Світлодарській дузі вранці у п’ятницю був відкритий вогонь із гармат калібру 122 міліметри. Вже після обіду там знову почали провокувати сили АТО, обстрілюючи їх зі стрілецької зброї, гранатометів та озброєння БМП. А ближче до заходу сонця там розпочали масовано обстрілювати українські позиції з мінометів. Кульмінацією стали два мінометні обстріли після заходу сонця, під час яких на позиції оборонців Світлодарська противник випустив по 60 мін калібру 120 та 82 міліметри.

В Авдіївці російсько-сепаратистські війська були менш активними, ніж зазвичай – 4 випадки порушення тиші. Усі – у світлу пору доби. При цьому були переважно застосовані гранатомети різних систем та кулемети.

Також поодинокі випадки порушень режиму припинення вогню із застосуванням мінометів відбулися у Новгородському, у Пісках, а також на позиції «Шахта Путилівська».

На маріупольському напрямку за п’ятницю відбулися 17 обстрілів, із них 4 з застосуванням важкого озброєння. Усі випадки застосування важкого озброєння там сталися в темну пору доби. По одному випадку застосування мінометів сталося в Мар’їнці, у Водяному та Широкині. У Березові, що на захід від окупованого Докучаєвська, по українських позиціях противник випустив 8 артилерійських снарядів. У Новотроїцкьому, Старогнатівці та Гнутові тривали перестрілки між силами АТО та противником. Також у Гнутові активним був снайпер противника, повідомив речник.

Донецькі сепаратисти заявили, що протягом попередньої доби їхні позиції були обстріляні з артилерії калібрів 122 і 152 міліметри, мінометів калібрів 82 і 120 міліметрів, озброєння БМП, гранатометів і стрілецької зброї. За їхніми словами, були обстріляні їхні позиції в Горлівці, Ясинуватій, Донецьку, Оленівці, Докучаєвську й селі Стила. В окупованому Донецьку рахують не випадки порушень режиму припинення вогню, а кожен окремий снаряд чи постріл, і таких, за їхніми твердженнями, вони нарахували у п’ятницю 480.

Донецькі бойовики не повідомляють про свої втрати, але стверджують, що внаслідок обстрілів із українського боку «потерпіли двоє мирних мешканців» у п’ятницю і ще один уранці в суботу.

Луганські сепаратисти заявили про сім обстрілів їхніх позицій українськими силовиками за попередню добу. За їхніми словами, з мінометів калібрів 120 і 82 міліметри, озброєння БМП і гранатометів були обстріляні їхні позиції в селах Калинові, Логвинові, Лозовому, на околиці Слов’яносербська і в районі Золоте-4. За твердженнями луганських бойовиків, втрат серед них немає.

Підтримувані Росією збройні сепаратистські угруповання «ДНР» і «ЛНР» Генеральна прокуратура України визнала терористичними.

На лінії контакту сторін між вільною й окупованою частинами Донбасу вже багато разів проголошували режим припинення вогню, але він щоразу порушується, в тому числі й із застосуванням важких озброєнь, що мали бути відведені. Сторони звинувачують у порушеннях одна одну й заперечують звинувачення на свою адресу.

XS
SM
MD
LG