Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Туреччини пообіцяв активнішу роль Анкари в конфлікті в Сирії


Біналі Йилдирим, архівне фото
Біналі Йилдирим, архівне фото

Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив, що його країна буде відігравати активнішу роль у залагодженні конфлікту в сусідній Сирії протягом наступних шести місяців.

За його словами, для Туреччини вирішально важливо, щоб Сирія не розпалася на національному ґрунті.

На думку турецького прем’єра, президент Сирії Башар аль-Асад може відіграти певну роль у перехідний період, але не в майбутньому Сирії.

Він також виключив можливість нових мирних ініціатив, спрямованих до курдських повстанців у Туреччині, поставлених поза законом. «Туреччина на піде на діалог із терористичною організацією», – заявив Йилдирим.

У Сирії місцеві курди останніми місяцями почали фактично створювати свої самоврядні регіони, намагаючись об’єднати їхні території і воюючи при цьому і з військами Асада та екстремістським угрупованням «Ісламська держава», і з силами поміркованої й ісламської опозиції до Асада, з якими вони спершу були на одному боці.

Туреччина побоюється, що успіхи в цьому сирійських курдів можуть підштовхнути до активніших войовничих дій і турецьких курдів-повстанців.

Останнім часом у Туреччині активізувало діяльність курдське сепаратистське збройне угруповання «Робітнича партія Курдистану», заборонене в цій країні і визнане терористичним і в Туреччині, і в іще низці країн світу. Зокрема, лише цього тижня внаслідок його нападів загинули понад десять людей.

XS
SM
MD
LG