Доступність посилання

ТОП новини

США вимагають притягнення до відповідальності винних у застосуванні хімічної зброї в Сирії


Експерти ООН досліджують зразок із місця ймовірної хімічної атаки в Сирії, архівне фото 2013 рік
Експерти ООН досліджують зразок із місця ймовірної хімічної атаки в Сирії, архівне фото 2013 рік

Білий дім наполягає на притягненні до відповідальності чинної сирійської влади та угруповання «Ісламська держава»за хімічні атаки, задокументовані в розслідуванні ООН.

«Тепер неможливо заперечувати, що сирійський режим неодноразово використовував промисловий хлор як зброю проти свого власного народу», – сказав речник Ради національної безпеки США Нед Прайс, коментуючи повідомлення в пресі, які розкривають подробиці доповіді ООН з цього питання.

«Сполучені Штати працюватимуть з міжнародними партнерами, щоб домогтися відповідальності за допомогою дипломатичних механізмів, в тому числі через Раду безпеки ООН», – додав Прайс і закликав взяти участь у цій роботі всіх підписантів Конвенції про заборону хімічної зброї, в тому числі Росію та Іран.

Розслідування ООН встановило, що сили, лояльні президентові Сирії Башару Асаду здійснили щонайменше дві хімічні атаки, а бойовики угруповання «Ісламська держава» використовували гірчичний газ як зброю. За даними слідства, сирійські урядові вертольоти розпилили хлор над містами Талменес 21 квітня 2014 року і Сармін 16 березня 2015 року. У дослідженні також вказане угруповання «Ісламська держава» як єдина організація з можливістю й мотивами використати гірчичний газ у нападі на місто Мареа в північній провінції Алеппо 21 серпня 2015 року.

XS
SM
MD
LG