Доступність посилання

ТОП новини

У Києві влаштували цивільний суд над викрадачами Сенцова й Кольченка


Адвокат Ілля Новиков на акції у Києві, 25 серпня 2016 року
Адвокат Ілля Новиков на акції у Києві, 25 серпня 2016 року

У Києві на Поштовій площі 25 серпня відбулась акція на підтримку Олега Сенцова й Олександра Кольченка, приурочена до річниці їхнього арешту, повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Рано чи пізно ті, хто сфабрикував справу проти Сенцова й Кольченка, повинні понести відповідальність. Ми зібралися, щоб зачитати неформальний суспільний обвинувальний висновок на адресу тих, хто відповідає за порушення прав наших хлопців», – сказав у коментарі для Крим.Реалії представник групи «Комітет солідарності» Максим Буткевич.

Учасники акції тримали у руках плакати представників російської влади, які, на їхню думку, причетні до кримінального переслідування Сенцова й Кольченка. Серед них: президент Росії Володимир Путін, голова ФСБ Олександр Бортніков, підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська, судді Північно-Кавказького окружного військового суду, слідчі і прокурори у справі. Ведуча акції зачитала імпровізований «обвинувальний висновок» щодо них і заявила, що вони винні в незаконному позбавленні волі Сенцова й Кольченка й залякуванні незгодних на півострові.

На завершення акції її учасники увімкнули аудіозапис фрагменту вироку, на якому Сенцов і Кольченко співають гімн України, і заспівали його разом із ними. У заході взяли участь родичі політв’язнів, колишній фігурант справи Геннадій Афанасьєв, російський адвокат Ілля Новіков, правозахисники і громадські активісти.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Олега Сенцова до 20 років суворого режиму. Сенцова звинуватили в підготовці теракту, а саме у планування вибухів біля меморіалу «Вічного вогню» й пам'ятника Леніну в кримській столиці. Крім того, Олега звинуватили в підпалі офісів Російської громади Криму й партії «Єдина Росія» в Сімферополі.

Спільником Сенцова російські слідчі оголосили кримського активіста, антифашиста Олександра Кольченка. Північно-Кавказький суд Ростова виніс Олександру Кольченку вирок у 10 років колонії суворого режиму.

Олександр Кольченко, як і Олег Сенцов, своєї провини не визнав. Правозахисні організації вважають звинувачення необґрунтованими й політично мотивованими. Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав їх політв’язнями.

XS
SM
MD
LG