Доступність посилання

ТОП новини

На майдані Незалежності в Києві вимагають звільнення Ільмі Умерова


Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

На майдані Незалежності в Києві активісти проводять акцію з вимогою до фактичної влади анексованого Росією Криму звільнити заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, якого арештували і тримають у психіатричній лікарні Сімферополя.

Рідні й адвокати Умерова заявляють про серйозне погіршення стану його здоров’я.

Організатори акції вимагають негайно звільнити Умерова, надати йому необхідну медичну допомоги і припинити його кримінальне переслідування.

Раніше сьогодні міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликала російську владу негайно звільнити утримуваного у психіатричній лікарні заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу.

«Примусове тримання Умерова в психіатричній установі є кричущим порушенням його прав. Це також ганебна спроба використати психіатрію, щоб змусити його замовкнути і очорнити його репутацію. Така практика, як відомо, широко використовувалася щодо дисидентів у Радянському Союзі», – наголосила експерт Human Rights Watch Таня Купер.

Російська Федеральна служба безпеки порушила кримінальну справу стосовно Ільмі Умерова за статтею «сепаратизм» у травні цього року. Підконтрольна Кремлю прокурор Криму Наталія Поклонська пояснила це тим, що, він, за її словами, закликав до порушення територіальної цілісності Росії в ефірі українського телеканалу АТR.

Незважаючи на стан здоров’я, підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

XS
SM
MD
LG