Доступність посилання

ТОП новини

У Росії знову заявили про «сотні росіян» в українських в’язницях


Костянтин Долгов, на цьому фото знятий під час обговорення становища в Україні 3 липня 2014 року
Костянтин Долгов, на цьому фото знятий під час обговорення становища в Україні 3 липня 2014 року

Уповноважений Міністерства закордонних справ Росії з прав людини Костянтин Долгов заявив, що у слідчих ізоляторах і в’язницях в Україні можуть перебувати кілька сотень російських громадян.

Як заявив він в ефірі телеканалу «Росія-24», більш ніж сотні з них могли бути висунені «так звані політичні обвинувачення».

При цьому, стверджував Долгов, багатьох із цих росіян в Україні арештували чи затримали без належного повідомлення про це російської влади. Він закликав Київ надати консульський доступ до всіх цих росіян.

Крім того, заявив російський дипломат, у Москві «мають усі підстави вважати», що стосовно декого з утримуваних в Україні росіян могли застосовувати тортури.

Ніяких підтверджень своїм словам він не дав.

За словами Долгова, Україна не надала офіційної відповіді на російську ноту з запитом про точне число утримуваних там громадян Росії.

Раніше Костянтин Долгов уже не раз заявляв, що, за його словами, в Україні можуть утримувати під вартою сотні людей, яким висунули звинувачення за політичними статтями, пов’язані з «внутрішньоукраїнським конфліктом на Донбасі» – так він стандартним терміном Кремля називає агресію Росії на Донбасі.

Кілька місяців тому російський адвокат Марк Фейгін, що захищає громадян України, яких судять чи судили російські суди, заявляв, що «точно знає з першоджерела» про перебування в полоні в Україні російських військових, що брали участь у бойових діях на Донбасі. Але їхнього числа він не називав.

Найвідомішими російськими громадянами, що перебували за ґратами в Україні, були російські військовослужбовці капітан Євген Єрофеєв і сержант Олександр Александров, полонені в бою на Луганщині. Їх урешті фактично обміняли на народного депутата України Надію Савченко, яку судили в Росії.

Також повідомляли про затримання ще одного російського військовослужбовця, майора-тиловика Володимира Старкова, що заблукав на вантажівці з боєприпасами на Донеччині і виїхав на блокпост українських сил. Його потім теж обміняли на українського командира Андрія Гречанова («Рахмана»), що потрапив у полон бойовиків-сепаратистів.

За даними української сторони, в Росії чи в окупованому нею Криму за ґратами російської влади нині перебуває близько 30 громадян України, близько половини з них – кримські татари.

XS
SM
MD
LG