Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Чехії перевіряє інформацію про відкриття «консульства «ДНР»


Міністерство закордонних справ Чехії перевіряє інформацію про відкриття «консульства» угруповання «ДНР», повідомляє посольство Чехії в Україні.

«Що стосується виступу Нели Ліскової як «почесного консула» даної «держави» (угруповання «ДНР» – ред.), Міністерство закордонних справ перевіряє цю ситуацію. Якщо буде підтверджено, що вона використовує цей титул для своєї популяризації, МЗС звернеться через офіційні канали, щоб вона негайно припинила використовувати таке визначення», – мовиться в повідомленні.

У чеському МЗС наголошують, що «ДНР» не може мати акредитоване дипломатичне представництво у Чехії, оскільки Прага не визнає існування такої «республіки» – на такий статус претендує це збройне сепаратистське угруповання.

«Вона не є суб’єктом міжнародного права і Чеська Республіка не має з нею дипломатичних відносин, тому Чеська Республіка не може ні приймати, ні реєструвати її дипломатичних представників. Те, що деякі називають «дипломатичним представництвом або представницьким центром» «самопроголошеної Донецької народної республіки», є, за нашими даними, тільки громадським об’єднанням (асоціацією) з розташуванням у місті Острава, і не можна вважати її дипломатичним представництвом відповідної «держави». МЗС з цим центром не має жодних стосунків і не матиме», – наголошується в повідомленні.

Раніше цього місяця російські ЗМІ з посиланням на підтримуваних Росією сепаратистів угруповання «ДНР» повідомили про відкриття 1 вересня «представницького центру» «ДНР» у Чехії.

24 червня донецькі сепаратисти уже заявляли про відкриття у Чехії «представництва «ДНР». За інформацією донецьких сепаратистів, їхнім «представником» у Чехії є Нела Ліскова, голова громадської асоціації «Національна самооборона». Ця організація виступає з популістських і антизахідних позицій. Тоді якраз і заявлялося, що це «представництво» працюватиме в Остраві, де, за даними з Facebook Ліскової, вона й живе.

У МЗС Чехії тоді наголосили, що «Нела Ліскова не представляє Чехії, тож не може виступати від її імені». У МЗС Чехії тоді теж заявили, що угруповання «ДНР» не може мати представництва у цій країні, оскільки не є суб’єктом міжнародного права.

Нела Ліскова у травні 2016 року разом невеликою групою однодумців пікетувала посольство України в Чехії з протестом проти політики української влади щодо Донбасу і на підтримку сепаратистів. Вона також незаконно відвідувала окупований Донецьк, де висловлювала підтримку сепаратистам із боку її організації.

В Україні збройні сепаратистські угруповання «ДНР» та «ЛНР», які захопили частину Донецької і Луганської областей, визнані терористичними.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за даними ООН, там загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG