Доступність посилання

ТОП новини

Посольство Британії в Україні закликало Росію звільнити Умерова і повернути Крим


Посольство Великої Британії в Україні виступило з заявою, в якій закликало владу Росії негайно звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова і повернути окупований Крим Україні.

«Затримання та поводження із заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеровим викликають глибоку стурбованість Великої Британії. Його примусове затримання та утримання у психіатричному відділенні, а також інформація про погіршення стану його здоров’я викликають занепокоєння. Ми закликаємо владу Росії поважати міжнародні стандарти прав людини, негайно звільнити Умерова та надати йому доступ до необхідної медичної допомоги», – мовиться в заяві.

«Очевидно, стандарти забезпечення прав людини у Криму не дотримуються, і ми продовжуємо закликати Росію надати без зволікань безперешкодний доступ (на півострів) усім міжнародним правозахисним моніторинговим установам. Ми не визнаємо і не будемо визнавати незаконну анексію Криму. Росія має повернути Крим Україні», – заявило посольство.

У травні фактична російська влада окупованого Криму висунула проти Умерова обвинувачення в закликах до сепаратизму. Приводом стало інтерв’ю кримськотатарському телеканалові ATR, в якому заступник голови Меджлісу заявив про необхідність посилення санкцій проти Росії через окупацію Криму.

11 серпня Ільмі Умерову під час розгляду судом в окупованому Росією Криму питання про призначення йому психіатричної експертизи стало зле. Лікарі шпиталізували його з підозрою на інфаркт. Але вже після цього підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя призначив Умерову стаціонарну судово-психіатричну експертизу. 18 серпня працівники ФСБ Росії домоглися дострокової виписки Умерова з лікарні в Сімферополі, де він проходив лікування, і вивезли для проведення психіатричної експертизи у психіатричний стаціонар.

Минулого тижня Айше Умерова, дочка Ільмі Умерова, заявила про погіршення стану здоров’я батька, а також про обмеження в харчуванні. У 59-річного Умерова цукровий діабет, хвороба Паркінсона, йому була проведена операція на серці.

Україна, Євросоюз, міжнародні правозахисні організації вже не раз закликали Росію звільнити Умерова. У російському правозахисному центрі «Меморіал» назвали кримінальне переслідування заступника голови Меджлісу незаконним і політично мотивованим.

XS
SM
MD
LG