Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ закликали сторони дотримуватися режиму тиші на сході України


Ертуґрул Апакан
Ертуґрул Апакан

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертуґрул Апакан закликає усі сторони конфлікту на Донбасі дослухатися до заклику Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України про припинення вогню перед початком нового навчального року.

«Ми наполегливо закликаємо усі сторони дослухатися до цього заклику і забезпечити повне і всеосяжне припинення вогню», – йдеться в заяві Апакана, розміщеній на сайті ОБСЄ.

За словами представника ОБСЄ, дотримання режиму тиші зрештою приведе до стабілізації і нормалізації ситуації, чого так потребують жителі Донбасу, і особливо діти.

«Завдяки моніторингу і звітуванню, а також зусиллям, спрямованим на сприяння налагодженню діалогу, СММ продовжить допомагати сторонам у встановленні миру», – сказав голова СММ.

Станом на 9:00 1 вересня, за даними міністра оборони України Степана Полторака, у зоні бойових дій на Донбасі українські військові не зафіксували жодного обстрілу своїх позицій із боку підтримуваних Росією сепаратистів.

Про відсутність обстрілів заявили і бойовики з угруповання «ДНР» на Донеччині. Водночас сепаратисти з угруповання «ЛНР» на Луганщині заявляють, що українські військові дотримувалися перемир’я «лише протягом години». Вони заявили про обстріл своїх позицій у селі Калинівка після півночі 1 вересня.

На лінії контакту сторін між вільною й окупованою частинами Донбасу вже багато разів проголошували режим припинення вогню, але він щоразу порушувався, в тому числі й із застосуванням важких озброєнь, що мали бути відведені.

Чергова домовленість про перемир’я з нагоди Дня знань, 1 вересня, була досягнута на переговорах Тристоронньої контактної групи наприкінці серпня.

XS
SM
MD
LG