Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині повідомили про смерть президента Узбекистану, але офіційних підтверджень немає


У перекритій частині центру Самарканда триває прибирання, 2 вересня 2016 року
У перекритій частині центру Самарканда триває прибирання, 2 вересня 2016 року

Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим на засіданні уряду, яке транслювали на турецькому телебаченні, повідомив, що президент Узбекистану Іслам Карімов помер.

«Хай буде з ним Боже благословення, і ми в Туреччині поділяємо біль і сум узбецького народу», – сказав він.

Раніше у п’ятницю про смерть Карімова повідомило агентство «Ройтерз». Воно при цьому послалося на три різні «дипломатичні джерела».

Ніяких підтверджень, як і заперечень, цих заяв наразі немає.

Тим часом президент сусіднього Казахстану Нурсултан Назарбаєв, що перебував із візитом у Китаї, достроково перервав свій візит і вилетів звідти до Узбекистану.

У п’ятницю зранку в Узбекистані оприлюднили офіційну заяву уряду країни про те, що Іслам Карімов був шпиталізований 27 серпня після інсульту, а за останню добу його стан «різко погіршився», і лікарі нині характеризують його як «критичний».

Це було перше офіційне визнання, що Карімов зазнав інсульту. Раніше про це повідомляла в соцмережах його дочка.

Водночас у рідному місті Карімова, Самарканді, триває незвична діяльність, що почалася ще в четвер. На історичному майдані Регістан застелили великий червоний килим і встановлюють гучномовці. За повідомленнями, до аеропорту Самарканда автобусами звозять бюджетників і студентів.

Самарканд, термінове асфальтування, 2 вересня 2016 року
Самарканд, термінове асфальтування, 2 вересня 2016 року

Така діяльність із перекриттям багатьох вулиць у центрі міста почалася з другої половини дня в четвер. У кількох місцях історичного центру, зокрема біля комплексу давніх мавзолеїв Шахі-Зінда і сусіднього цвинтаря, почалися будівельні роботи, а пізнього вечора тисячі людей вийшли підмітати і мити бруківку на значній території в іншій частині історичного центру, від майдану Регістан до мечеті Бібі-ханим, що на півдорозі від майдану до цвинтаря.

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, в четвер до Самарканда прибув прем’єр-міністр Узбекистану Шавкат Мірзійоєв.

Чутки про смерть Іслама Карімова почали ходити ще 29 серпня, але тоді їх заперечили засоби інформації з посиланням на неофіційні «джерела». Дочка президента Лора Карімова-Тілляєва, яка напередодні повідомила про інсульт батька, вже 31 серпня дала знати, що він живий, висловивши в соцмережах подяку громадськості за «добрі й щирі слова підтримки і побажання швидкого видужання» президентові, які, за її словами, «допомагають його зціленню».

У четвер увечері з новою заявою, про похорон Іслама Карімова в Самарканді в суботу, 3 вересня, виступив сайт «Фергана.ру», що працює зі столиці Росії Москви; саме він 29 серпня єдиний заявив про смерть Карімова. Ця заява так само лишилася не підтверджена й не заперечена.

Востаннє Карімова бачили на публіці в середині серпня. Святкування 25-ї річниці незалежності Узбекистану 31 серпня і 1 вересня відбулося без нього в обмеженому обсязі; на той час ніяких офіційних повідомлень про стан президента так і не було.

XS
SM
MD
LG