Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: антиімміграційна партія заявила про успіхи через «катастрофічну» політику влади


Фрауке Петрі, відеокадр 4 вересня 2016 року
Фрауке Петрі, відеокадр 4 вересня 2016 року

У Німеччині антиімміграційна партія, що завдала поразки консервативній партії канцлера Анґели Меркель на регіональних виборах в одній із земель країни, заявила, що своїм успіхом завдячує «катастрофічній міграційній політиці» уряду.

Як заявила лідер партії «Альтернатива для Німеччини» Фрауке Петрі, цей успіх на виборах у федеральній землі Мекленбург – Передня Померанія поставив Християнсько-демократичну партію «на належне їй місце».

Партія Меркель здобула на цих виборах у неділю лише третє місце з 19 відсотками голосів. «Альтернатива для Німеччини» випередила її, здобувши 20,8 відсотка. На першому місці лівоцентристська Соціал-демократична партія Німеччини – провідна опозиційна до консерваторів сила, яка, однак, складає нині з ними широку урядову коаліцію. Вона має 30,6 відсотка голосів.

За цими результатами ХДП й СДПН теоретично зможуть зберегти свою широку коаліцію і в уряді землі Мекленбург – Передня Померанія. Але СДПН уже заявила, що розгляне й інші можливості створити коаліцію в цій землі, зокрема, з партіями «Лівих» і «Зелених».

Іще перед виборами всі партії одностайно виключили можливість залучити до коаліції «Альтернативу для Німеччини».

Ці вибори, які сприймають як випробування сил напередодні парламентських виборів у Німеччині 2017 року, відбулися рівно через рік після рішення Меркель відкрити кордони Німеччини для сотень тисяч біженців. Той крок спершу сприйняли схвально, але відтоді настрої змінилися, й виникли побоювання навколо здатності найбільшої економіки Європи інтегрувати понад мільйон нових прибульців.

Мекленбург – Передня Померанія, батьківщина Анґели Меркель, – одна з найменших територіально, найменша за населенням і найбідніша серед федеральних земель Німеччини. Вона розташована на північному сході країни, на території, яку свого часу складала комуністична Східна Німеччина. В ній є лише 1 мільйон 300 тисяч зареєстрованих виборців.

XS
SM
MD
LG