Доступність посилання

ТОП новини

Олланд: «нормандський» саміт щодо України домовилися провести наступними тижнями


Франсуа Олланд, архівне фото
Франсуа Олланд, архівне фото

Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що саміт керівників України, Росії, Німеччини і Франції щодо України в так званому «нормандському форматі» домовилися провести наступними тижнями.

Як написав він у фейсбуці, в перебігу його зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у неділю він знову наголосив йому на важливості докласти всіх зусиль, щоб знайти політичне вирішення ситуації в Україні, а також у Сирії.

«Щодо України, необхідно продовжити мінський процес, врегулювати питання, що нині зайшли у глухий кут, а саме запровадження «спеціального статусу», врегулювання ситуації з безпекою і браком довіри між сторонами», – написав, зокрема, Олланд.

«Спеціальним статусом» називають особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької й Луганської областей, що мають статус окупованих. Закон про такий порядок стосується тільки діяльності органів місцевого самоврядування, що будуть обрані на місцевих виборах на цих територіях, що будуть призначені Верховною Радою України і відбудуться за українським законодавством і за стандартами ОБСЄ.

Ті вибори були призначені ще на 7 грудня 2014 року, але сепаратисти і Росія, що підтримує їх, зірвали ті вибори. Відтоді Росія й сепаратисти відмовляються виконувати свої зобов’язання за мінськими домовленостями, що їх у Києві й на Заході бачать як передумови призначення нових виборів.

Це стосується в першу чергу питань безпеки, виведення з окупованих територій російських військ, озброєння і найманців, роззброєння незаконних збройних формувань і створення на непідконтрольній Києву ділянці українсько-російського кордону зони безпеки під моніторингом ОБСЄ. Крім того, закон визначає як умови проведення таких виборів, зокрема, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, у тому числі з боку незаконних збройних формувань, свободу передвиборної агітації, рівні можливостей доступу до засобів масової інформації та відновлення з цією метою українського теле- та радіомовлення, обігу українських друкованих засобів масової інформації на всій території Донецької та Луганської областей, дотримання гарантій виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути місця проживання в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Чинність закону – три роки з дня набуття ним чинності у вересні 2014 року.

XS
SM
MD
LG