Доступність посилання

ТОП новини

Депутатів закликають розглянути звернення щодо виборів в Держдуму в Криму


Ганна Гопко
Ганна Гопко

Голова комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко пропонує в четвер, 8 вересня, розглянути звернення до парламентів іноземних держав про визнання нелегітимними виборів до Державної думи Росії на території анексованого Криму. Про це вона заявила на засіданні погоджувальної ради.

«Хотіла б попросити включити до порядку денного на четвер... звернення Верховної Ради до парламентів іноземних держав щодо проведення чергових виборів до Державної думи Російської Федерації на території тимчасово окупованого Криму і про нелегітимність визнання результатів виборів до Державної думи Російської Федерації в частині їх проведення на окупованій території», – заявила Гопко.

За її словами, ухвалити це звернення необхідно для того, щоб не допустити включення обраних нелегітимно депутатів до складу парламентських асамблей ОБСЄ, а також Ради Європи.

«Ми б хотіли, щоб це звернення в четвер парламент підтримав. Ми прекрасно розуміємо, що потім всі ці представники будуть, Росія буде їх намагатися просунути в парламентські асамблеї ОБСЄ, Рада Європи», – сказала Гопко.

Чергова сесія Верховної Ради України розпочинається 6 вересня.

Вибори в Держдуму Росії заплановані на 18 вересня за змішаною системою: 225 депутатів будуть обиратися за партійними списками, 225 – за одномандатними округами. Вперше голосування буде проходити в анексованому Криму.

Міністерство закордонних справ України заявило, що голосування є незаконним, а проти кримських кандидатів у депутати будуть застосовані відповідні заходи. У свою чергу, прокуратура АРК в Києві пригрозила, що стосовно осіб, причетних до організації виборів в Криму, будуть відкриті кримінальні справи.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG