Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані розслідують ймовірні погрози від ісламістів


Ґулмурод Галімов
Ґулмурод Галімов

У Таджикистані розслідують ситуацію із погрозами, висловленими, ймовірно, таджицьким полковником-втікачем Ґулмуродом Галімовим, який приєднався до угруповання «Ісламська держава».

Агенція Reuters цитує джерела у спецслужбах Таджикистану, які 6 вересня повідомили, що кілька таджицьких військових отримали на мобільні телефони повідомлення з підписами Галімова. У них він обіцяє «привітати» військових Таджикистану з Днем незалежності, який країна відзначатиме 9 вересня.

3 вересня іракські ЗМІ повідомили, що Ґулмурод Галімов став одним з ватажків угруповання «Ісламська держава», змінивши Умара аш-Шішані, який, за повідомленнями, загинув у липні на півночі Іраку.

5 вересня речник Генпрокуратури Таджикистану Мухаммадрізо Халіфазода повідомив Радіо Свобода, що влада «вжила заходів для унеможливлення планів Галімова щодо дестабілізації Танжикистану».

30 серпня Державний департамент США назвав Ґулмурода Галімова ключовим членом угруповання «Ісламська держава» і запропонував винагороду у 3 мільйони доларів за інформацію про його місцеперебування.

Галімов, колишній командувач військ спеціального призначення МВС Таджикистану, приєднався до угруповання «Ісламська держава» у квітні 2015 року.

Влада Таджикистану повідомляла, що у Сирії він був двічі серйозно поранений.

У січня влада Таджикистану повідомляла, що близько тисячі громадян цієї країни приєдналися до угруповання «Ісламська держава» у Сирії й Іраку.

XS
SM
MD
LG