Доступність посилання

ТОП новини

Саудівський муфтій-суніт назвав іранців-шиїтів «не мусульманами»


Високопоставлений релігійний діяч переважно сунітської Саудівської Аравії заявляє, що іранці, переважно мусульмани-шиїти, є «не мусульманами».

6 вересня муфтій Абдалазіз аш-Шейх сказав в інтерв’ю газеті «Макка», що іранці є нащадками зороастрійців та інших вогнепоклонників. Він додав: те, що іранці «вороже налаштовані щодо мусульман», особливо сунітів, «не є новиною».

5 вересня верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї розкритикував Саудівську Аравію за організацію нею щорічного паломництва до найголовніших святинь ісламу. Він також негативно оцінив дії влади Саудівської Аравії після торішньої тисняви в Мецці, жертвами якої стали понад 2 тисячі паломників, у тому числі 460 іранців.

Саудівська влада в офіційному розслідуванні того інциденту вказала, що деякі паломники проігнорували правила контролю в натовпі.

Чергове напруження відносин між Тегераном та Ер-Ріядом відбувається за кілька днів до початку хаджу, який має розпочатися цього року 10 вересня.

Між двома регіональними лідерами – Саудівською Аравією та Іраном – в останні місяці зросла напруженість, зокрема, у підході до розв’язання конфліктів у Сирії та Ємені.

Саудівська Аравія розірвала дипломатичні відносини з Іраном на початку 2016 року після того, як іранські демонстранти розграбували саудівські дипломатичні представництва на знак протесту проти страти Ер-Ріядом відомого шиїтського клірика.

На території стародавньої Персії, зокрема, сучасного Ірану, носії зороастризму і споріднених релігій, які потім зневажливо назвали «вогнепоклонницькими», становили більшість населення аж до завоювання арабами-мусульманами в середині VII століття, після чого почалася стрімка ісламізація цих земель. Нині в Ірані від 90 до 95 відсотків населення становлять мусульмани-шиїти, майже вся решта припадає на мусульман-сунітів; носії всіх немусульманських релігій становлять трохи більш нід піввідсотка від населення приблизно 80-мільйонного Ірану, з них зороастрійців лишилося пару десятків тисяч. Іслам шиїтської течії є, за конституцією, державною релігією Ірану.

У Саудівській Аравії нині офіційно всі громадяни є мусульманами: від 85 до 90 відсотків – суніти, решта шиїіти; з 27 мільйонів населення країни майже третину, 8 мільйонів, складають негромадяни-іноземці, головно заробітчани, серед яких є й носії інших релігій. Державною релігією в Саудівській Аравії вважається іслам, без уточнень щодо течії, але, за повідомленнями, шиїтська меншина зазнає переслідувань.

При цьому на території самої сучасної Саудівській Аравії, де й був створений іслам на початку VII століття, до того населення сповідувало переважно політеїстичні вірування, що їх сучасний іслам визнає «поганськими». Натомість зороастризм, як і християнство і юдаїзм, в ісламі визнаються за монотеїстичні релігії, носії яких, «люди Книги», вшановують того самого Бога (Аллаха), що й мусульмани, «тільки неправильно».

XS
SM
MD
LG