Доступність посилання

ТОП новини

Рада пропонує польським депутатам припинити політизацію трагічних сторінок українсько-польської історії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України звертається до польських депутатів з пропозицією припинити політизацію трагічних сторінок українсько-польської історії й зосередити зусилля на конструктивній побудові відносин між Україною та Польщею для зміцнення партнерства.

За ухвалення відповідної заяви проголосували 247 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Українські парламентарі також закликають нинішні та майбутні покоління українців і поляків продовжувати стратегічне партнерство й не піддаватися спробам окремих політичних сил маніпулювати чутливими сторінками історичного минулого всупереч інтересам українського і польського народів.

Істориків депутати закликають продовжити фаховий діалог з метою розкриття «усіх досі нез’ясованих фактів та обставин історії на основі достовірних архівних матеріалів, залишаючи простір для кожної сторони інтерпретувати історичні факти».

Крім того, Рада закликає політиків України і Польщі припинити «інструменталізувати історичну науку заради досягнення тимчасових політичних вигод».

Сейм Польщі 22 липня ухвалив постанову, якою визнав Волинську трагедію геноцидом громадян Польщі, організованим українськими націоналістами. За документом, День пам’яті жертв цієї трагедії у Польщі щороку відзначатиметься 11 липня, оскільки, за даними польських істориків, 11 липня 1943 року було кульмінаційним моментом антипольських акцій на Волині.

Сейм (нижня і провідна палата парламенту) Польщі у 2013 році з нагоди 70-ї річниці Волинської трагедії відмовився визнати ті події геноцидом польського народу, однак підтримав формулювання «етнічна чистка з ознаками геноциду».

XS
SM
MD
LG