Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Меркель домовилися посилити зусилля задля виконання безпекової частини Мінських угод


Петро Порошенко і Анґела Меркель, архівне фото
Петро Порошенко і Анґела Меркель, архівне фото

Президент України Петро Порошенко і канцлер Німеччини Анґела Меркель домовилися посилити дипломатичні зусилля в рамках Контактної групи і «нормандського формату» з метою виконання безпекової частини Мінських угод.

Як повідомляє прес-служба українського президента, під час телефонної розмови сторони обговорили безпекову ситуацію на Донбасі.

«Порошенко висловив занепокоєння у зв’язку з провокаціями з боку російських бойовиків, зокрема застосування важкого озброєння, незважаючи на оголошення режиму припинення вогню з 1 вересня», – зазначають в Адміністрації президента.

8 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін на зустрічі з німецьким колегою Франком-Вальтером Штайнмаєром погодив подальші кроки взаємодії щодо Мінських домовленостей.

Як повідомляв напередодні Штайнмаєр, наступного тижня має відвідати Київ разом з головою МЗС Франції Жан-Марком Еро. Він зазначив, що у Києві сторони мають обговорити можливість повернення до переговорів у «нормандському форматі» за участю лідерів Франції, Німеччини, України та Росії.

5 вересня канцлер Німеччини Ангела Меркель на саміті «Групи двадцяти» повідомила, що зустріч «нормандської четвірки» на найвищому рівні може відбутися незабаром, але про точний час вона не сказала. Президент Франції Франсуа Олланд зазначив, що може йтися про кілька найближчих тижнів.

7 вересня у Кремлі заявили, що президент Росії Володимир Путін наразі не планує зустрічатися з українським колегою Петром Порошенком. Хоча 5 вересня Путін сказав, що, крім «нормандського формату», іншого варіанту врегулювання в Україні чи хоча б спроби такого врегулювання немає.

Від 1 вересня на Донбасі оголосили режим припинення вогню, проте сторони конфлікту продовжують звинувачувати одна одну в обстрілах.

XS
SM
MD
LG