Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі відбулися парламентські вибори


Під час голосування на одній із дільниць у місті Гомелі, 11 вересня 2016 року
Під час голосування на одній із дільниць у місті Гомелі, 11 вересня 2016 року

У Білорусі відбулися вибори до нижньої палати парламенту, що, як вважають, підтвердять продовження влади президента Олександра Лукашенка і його союзників.

Наразі єдине оголошене число – це явка, що, за даними Центральної виборчої комісії, перевищила 74 відсотки. Таким чином, вибори вважаються такими, що відбулися.

Від спостерігачів надійшла низка повідомлень про порушення на низці дільниць для голосування.

На відміну від виборів 2012 року, які опозиція бойкотувала, бо не бачила можливості, що вони будуть чесними, цього разу опозиціонери вирішили вступити до боротьби, щоб донести свої позиції до виборців.

Загалом на 110 місць нижньої палати парламенту Білорусі претендував 521 кандидат, із них 176 представляли розколену на дрібні політичні сили опозицію.

Але опозиціонери заявили, що сама виборча кампанія відбувалася несправедливо до них.

Частина опозиції також прогнозує, що жоден із їхніх представників не буде обраний. Дехто вважає, що влада все ж пропустить кількох опозиціонерів, щоб мати підстави заявляти про демократичність виборів.

У Білорусі від 1994 року, коли до влади прийшов незмінний відтоді авторитарний президент Олександр Лукашенко, жодні вибори не визнавалися вільними й демократичними.

XS
SM
MD
LG