Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін заявив, що «нормандський» саміт буде можливий у разі готовності Росії йти вперед


Павло Клімкін, архівне фото
Павло Клімкін, архівне фото

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що саміт у так званому «нормандському форматі» з участю президентів України і Росії буде можливий у разі, якщо будуть результати «нормандських» зустрічей на міністерському рівні.

«Але щоб вийти на цю зустріч (президентів – ред.), нам потрібно побачити від Росії хоча б якісь кроки, що вони готові йти вперед», – сказав він в інтерв’ю програмі «ТСН» телеканалу «1 + 1».

«І такими кроками для нас будуть: реально припинити вогонь, відвести свої сили та впустити ОБСЄ» до неконтрольованої нині ділянки українсько-російського кордону, сказав міністр.

«Я особисто переконаний, що мінські домовленості – це є реальний шлях до миру. Вони дуже прості за своїм змістом: ви припиняєте стріляти, відводите зброю і передаєте контроль ОБСЄ, тобто міжнародному товариству. І на основі цієї мінімальної безпеки надаєте ОБСЄ доступ, доступ до кордону, і потім дивитесь – яким чином можна рухатись далі до політичного врегулювання», – сказав Клімкін.

Україна твердо стоїть на позиції, що такі політичні елементи мінських домовленостей, як місцеві вибори на окупованих частинах Донбасу за українським законодавством чи надання «амністії» (непритягнення до кримінальної відповідальності) щодо тих бойовиків, хто не вчинив тяжких злочинів, неможливо виконувати до повного виконання безпекової компоненти. Зокрема, це неможливо до виведення з території України російських військ і найманців та бойової техніки і за нинішньої повної непідконтрольності українсько-російського кордону в регіоні, який, як наполягає Київ, має взяти під контроль спеціальна міжнародна поліційна місія або принаймні місія ОБСЄ. Москва ж, яка взагалі не визнає присутності своїх військ, найманців і бойової техніки в регіоні і всього свого воєнного втручання на Донбасі, заявляє, що місцеві вибори необхідні якнайшвидше, щоб «легітимізувати» ватажків угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

XS
SM
MD
LG