Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін скоротив перелік платних соціальних послуг


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кабінет міністрів України скоротив перелік платних соціальних послуг до 14 найменувань.

Відповідно до постанови №596 від 8 вересня, уряд затвердив новий перелік платних соціальних послуг з 14 видів, зокрема догляд (вдома, стаціонарний, денний і паліативний), послуга соціальної адаптації, надання притулку, консультування, представництво інтересів, посередництво (медіація) – допомога у врегулюванні конфлікту, соціальна профілактика, соціальна інтеграція і реінтеграція, соціальна реабілітація,транспортні послуги та натуральна допомога.

«Уряд привів у відповідність перелік платних соціальних послуг із переліком соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах і не здатні самостійно їх подолати», – зазначається в пояснювальній записці до документа.

Раніше в цьому переліку були 25 видів послуг, зокрема були вилучені: ведення домашнього господарства, придбання і доставка продовольчих, промислових та господарських товарів, медикаментів, книг і періодичних видань, освітні послуги та допомога у працевлаштуванні (крім роботи за кордоном).

Соціальні служби в Україні можуть надавати громадянам платні й безплатні соціальні послуги залежно від обставин. Платні соціальні послуги надаються громадянам, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю, а також громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості.

Відповідно до законодавства, для отримання платних соціальних послуг, що надаються державними та комунальними підприємствами, особа, яка їх потребує, звертається з письмовою заявою до місцевого органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

XS
SM
MD
LG