Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Україна не торгуватиме Кримом за «гарне рішення» щодо Донбасу


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко наголошує, що питання приналежності Криму не є предметом торгу для української влади, і варіант обміну півострова на врегулювання ситуації на Донбасі є неприйнятним.

«Ми ніколи не будемо торгувати Кримом за гарне рішення на Донбасі. Крим – це українська територія», – сказав Порошенко під час 13-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії 16 вересня в Києві.

За його словами, такий небезпечний прецедент як легалізація анексії Криму Росією, «не повинен відбуватися у принципі».

Як наголосив Порошенко, репресивна політика керівництва Росії в окупованому Криму перетворює півострів на концентраційний табір.

«Ми не маємо права забувати про Крим. В умовах тимчасової окупації Росія перетворює цей український півострів на величезну військову базу, свавільно змінюючи стратегічний баланс в Чорному та Середземному морях на свою користь. А для тих, хто вірить у міжнародне право, права людини, спільні європейські цінності, Крим перетворюється на справжній концентраційний табір, за «найкращими стандартами» репресій та каральної медицини радянського зразка», – заявив президент.

В ООН 15 вересня заявили, що ситуація з правами людини в анексованому Криму продовжує погіршуватися з подальшою адміністративною інтеграцією півострова до південного федерального округу Росії.

Як йдеться у доповіді офісу верховного комісара ООН з прав людини щодо ситуації в Україні у період з середини травня до середини серпня 2016 року, нове загострення ситуації в і довкола Криму почалося після заяви ФСБ Росії 10 серпня про арешт групи «українських диверсантів» на півострові. Російська влада тоді заявила, що ці люди планували теракти у Криму за дорученням українських спецслужб. Українська сторона це заперечила і назвала провокацією Москви.

Правозахисники неодноразово заявляли про порушення прав людини в Криму після його незаконної анексії Росією в 2014 році. Фактична влада півострова ці заяви відкидає.

XS
SM
MD
LG