Доступність посилання

ТОП новини

«Мінський формат» варто було б замінити на «варшавський» – Каспрук


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Україні варто розширити переговори щодо досягнення миру на Донбасі і запропонувати такий формат, у який були б залучені США і Великобританія як підписанти Будапештського меморандуму, а також країни Балтії та Польща. Таку думку в ефірі радіопрограми «Донбас. Реалії» висловив журналіст-міжнародник Віктор Каспрук.

«Абсолютно очевидно, що якщо, Росія буде продовжувати свою терористичну діяльність на Донбасі, ми маємо говорити про новий – варшавський – процес, і ставити це питання в ООН і в усіх серйозних організаціях, які можуть прислухатися до інтересів України. Ми маємо співпрацювати з тими, хто хоче нам допомагати», – каже він.

Журналіст вважає «Мінський формат» малоефективним і таким, що завів питання досягнення миру на сході України у «глухий кут». На думку Віктора Каспрука, лише розширення формату переговорів й залучення до них інших союзників може бути дієвим у протидії Росії, яка має потужну дипломатію і лоббі у багатьох частинах світу, зокрема в Євросоюзі.

У контексті переговорів про досягнення миру на сході України зазвичай говорять про два формати – мінський і нормандський. «Мінський формат» – це переговори, що ґрунтуються довкола Мінських домовленостей, підписаних представниками України, Росії та ОБСЄ, а також за участі представників проросійських угруповань «ДНР» та «ЛНР». «Нормандський формат» – це переговори за участі керівництва України, Росії, Франції та Німеччини.

В оточенні президента Польщі Анджея Дуди наприкінці 2015 року заявляли про бажання цієї країни брати активнішу участь у переговорах щодо досягнення миру на сході України. Пізніше, однак, сам Дуда заявив, що Польща не має наміру втручатися у «Нормандський формат».

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці бойовиків на Донбасі й вимагають від неї виконання мінських угод. Росія, однак, заявляє, що є лише «гарантом» виконання мінських домовленостей.

XS
SM
MD
LG