Доступність посилання

ТОП новини

МЕРТ скасувало рішення про перепідпорядкування «Укртрансгазу»


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) скасувало внесені минулого тижня зміни до статуту компанії «Нафтогаз України», перебравши на себе функції з управління «Укртрансгазом».

Учасники наради, яка проводилася 19 вересня під керівництвом прем’єр-міністра України, сторони ухвалили рішення про створення робочої групи, яку очолить віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон.

«Сторони домовились, що робоча група невідкладно розпочне напрацювання конкретних кроків щодо реструктуризації «Нафтогазу» і підвищення ефективності управління «Нафтогазу» та «Укртрансгазу», – мовиться у повідомленні, опублікованому на урядовому порталі.

16 вересня у «Нафтогазі України» заявили, що рішення Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) забрати компанію «Укртрансгаз» у своє управління ставить під загрозу отримання кредитів для закупівлі газу для опалювального сезону. Також у «Нафтогазі» зазначили, що це рішення суперечить як вимогам Третього енергопакету, так і Закону України «Про ринок природного газу».

7 вересня Міністерства економічного розвитку і торгівлі внесло зміни до статуту «Нафтогазу», поклавши на себе функції управління компанією «Укртрансгаз». Таке рішення у МЕРТ пояснили необхідністю виконання зобов’язання щодо Третього енергетичного пакету Євросоюзу.

Наразі «Нафтогаз України» здійснює повний цикл операцій розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного та розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природного і скрапленого газу споживачам. Відокремлення функцій, зокрема, транспортування газу вимагає, серед іншого, так званий Третій енергопакет нормативних актів Європейського союзу, втілити які зобов’язалася й Україна.

100% акцій «Нафтогазу» належать Міністерству економічного розвитку і торгівлі.

XS
SM
MD
LG