Доступність посилання

ТОП новини

Країни Північної Європи інвестують в утеплення шкіл, лікарень і дитсадків на Донбасі


Жінка біля зруйнованої будівлі на Донбасі, архівне фото
Жінка біля зруйнованої будівлі на Донбасі, архівне фото

На Донбасі шість міст отримали близько трьох мільйонів євро на термомодернізацію шкіл, лікарень та дитсадків, а також на енергоефективне вуличне освітлення. Ці кошти у вигляді грантів, які не потребують повернення, виділила Північна екологічна фінансова корпорація (NEFCO) за підтримки Фонду Східноєвропейського партнерства з питань енергоефективності та екології, головними вкладниками фонду є Швеція та Євросоюз.

Інвестиційні угоди терміном на півтора роки підписали директор NEFCO Маґнус Рістедт та керівники міст Мирноград, Слов’янськ, Добропілля, Вугледар, Курахове на Донеччині та Кремінна на Луганщині.

«Сьогоднішні домовленості допоможуть муніципалітетам реалізувати важливі проекти, що забезпечують як екологічні вигоди, так і фінансову економію. До того ж, ці інвестиції допоможуть людям, які втекли від збройного конфлікту на сході України», – зауважив Маґнус Рістедт під час підписання інвестиційних угод у Києві.

Він уточнив, що кожне з шести міст отримає близько 500 тисяч євро на конкретні інфраструктурні проекти, які влада міст здійснюватиме під контролем NEFCO.

Зі свого боку Вадим Лях, міський голова Слов’янська, який є одним з учасників проекту, подякував донорам за надану допомогу і наголосив, що міська влада також працюватиме у напрямку енергоефективності й за власні кошти.

«Ми дякуємо нашим європейським партнерам, які знайшли для нас час і ресурси. Для Слов’янська, який прийняв тисячі вимушених переселенців, повна термомодернізація трьох лікарень та енергоощадне освітлення на десяти вулицях – це дуже багато», – наголосив Лях.

Наразі NEFCO реалізує в Україні 80 муніципальних проектів з енергоефективності. На сході України корпорація зосереджується на реконструкції соціальних об’єктів, зокрема тих, які пошкоджені унаслідок бойових дій на Донбасі.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG