Доступність посилання

ТОП новини

Слідчі заявляють, що рейс MH17 збили з привезеного з Росії «Бука» – рідні загиблих


Міжнародна слідча група, яка розслідує збиття літака «Малайзійських авіаліній» над Донбасом у 2014 році, дійшла висновку, що установка «Бук», з якого збили «Боїнг», була привезена на територію України з Росії.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, звіт був представлений родичам жертв катастрофи вранці 28 вересня. За їхніми словами, в документі йдеться про те, що ракета була запущена з території, підконтрольній підтримуваним Росією бойовикам, після чого ракетну установку перевезли назад до Росії. З доповіді неясно, чи була це ініціатива сепаратистів, чи запуск ракети координувався з командуванням Збройних сил Росії.

Два дні тому Росія оприлюднила дані зі своїх радарів, з яких, за заявами Кремля, випливає, що ракета була випущена з території, непідконтрольної сепаратистам. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав ці дані «неспростовними».

Відповідно до опублікованої в жовтні минулого року доповіді Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів, літак був збитий ракетою «Бук» російського виробництва з території, контрольованої бойовиками на Донбасі. Росія свою причетність до збиття літака заперечує.

17 липня 2014 року біля міста Торез Донецької області із зенітно-ракетного комплексу «Бук» був збитий літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Всі 298 людей на борту, серед яких 80 – діти, загинули.

Захід і Україна й раніше заявляли, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук», наданого бойовикам Росією; наразі достеменно не доведено, чи причетні до цього й кадрові російські військові і російське військове командування. Громадянські розслідувачі кажуть, що визначили кількадесят російських військових, із яких дехто причетний до збиття. Бойовики і Росія свою причетність відкидають. Остаточної крапки в розслідуванні збиття літака досі не поставлено.

XS
SM
MD
LG