Доступність посилання

ТОП новини

Радника Путіна хочуть позбавити членства в НАН України


Сергій Глазьєв
Сергій Глазьєв

Відділення економіки Національної академії наук України ініціює позбавлення радника російського президента Сергія Глазьєва звання іноземного члена НАНУ. Рішення про це ухвалили на зборах відділення 29 вересня.

За словами головуючої на засіданні Елли Лібанової, позбавлення членства в НАН України, однак, можуть ухвалити тільки рішенням загальних зборів академії. Тому під час засідання економічне відділення вирішило звернутися до президії з проханням провести такі збори позачергово. Коли воно відбудеться – нині невідомо.

До літа у статуті НАНУ не було передбачено процедури примусового виключення із організації, однак у липні Міністерство юстиції України затвердило новий статут, передбачивши два способи позбавлення звання: за власним бажанням і рішенням загальних зборів, якщо діяльність такого вченого суперечить статуту, каже Лібанова.

«У демократичних суспільствах є випадки позбавлення членства в академії наук або звання почесного доктора університету – повний аналог іноземного члена. До речі, останній приклад, кого позбавили звання почесного доктора, був Трамп: Шотландський університет позбавив його звання почесного доктора за його висловлювання щодо міграції», – зазначила науковець.

Раніше економічне відділення Національної академії наук звернулись до Сергія Глазьєва із закликом вийти з НАНУ, однак той відмовився.

У серпні цього року Генпрокуратура України повідомила про підозру 18 російських посадовців, серед яких був і Сергій Глазьєв, у вчиненні злочинів проти національної безпеки України.

XS
SM
MD
LG