Доступність посилання

ТОП новини

У Freedom House назвали рішення Верховного суду Росії щодо Меджлісу «пародією на правосуддя»


Акція «Заборона Меджлісу – заборона народу» у Києві, 29 вересня 2016 року
Акція «Заборона Меджлісу – заборона народу» у Києві, 29 вересня 2016 року

У міжнародній правозахисній організації Freedom House засудили рішення Верховного суду Росії, який підтвердив визнання Меджлісу кримськотатарського народу «екстремістською організацією» і заборону його діяльності в Росії, а також в окупованому нею Криму.

«Це пародія на правосуддя, що також є свіжим прикладом порушення прав людини в Криму», – сказав 29 вересня виконувач обов’язків президента Freedom House Даніел Калінгерт.

«Рішення суду про заборону Меджлісу є підтвердженням того, що в Криму відбуваються масові репресії щодо етнічної меншини», – додав він.

За його словами, теоретично російська влада може тепер покарати всіх представників кримськотатарського народу за їхню культурну, соціальну і політичну активність.

29 вересня Верховний суд Росії підтвердив квітневе рішення підконтрольного Росії Верховного суду Криму, який визнав діяльність Меджлісу «екстремістською» і ухвалив припинити його діяльність. Адвокати Меджлісу заявили, що звернуться до Європейського суду з прав людини.

У квітні після рішення про заборону діяльності Меджлісу світова спільнота висловила рішучий протест у зв’язку з такими діями російської влади. Захист Меджлісу направив апеляцію до Верховного суду Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG