Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: суд у Росії відмовився достроково звільнити сина Джемілєва


Хайсер Джемілєв
Хайсер Джемілєв

Радянський районний суд російського міста Астрахані відмовився задовольнити клопотання захисту про умовно-дострокове звільнення сина лідера кримських татар Мустафи Джемілєва Хайсера. Про це повідомляє адвокат Хайсера Джемілєва Микола Полозов.

«Це не стало несподіванкою. Буду оскаржувати», – написав він у Facebook. Причину такого рішення суду адвокат не навів. Раніше він прогнозував, що суд ухвалить саме таке рішення, посилаючись на те, що Хайсеру Джемілєву неодноразово призначали стягнення, які захист не зміг оскаржити.

Це вже не перша відмова російського суду в достроковому звільненні сина Джемілєва. Схоже рішення Астраханський обласний суд ухвалив 28 квітня.

10 липня 2015 року ЄСПЛ виніс рішення у справі Хайсера Джемілєва, постановивши звільнити його з СІЗО, а також зобов’язавши Росію не робити будь-яких дій, які можуть зашкодити здоров’ю українця. Однак справа досі не завершена, Росія не відповідає на запити української сторони про передачу Хайсера Джемілєва.

Хайсера Джемілєва звинувачували в тому, що в травні 2013 року він у дворі свого будинку в Бахчисараї вбив знайомого сім’ї Февзі Едемова з рушниці свого батька. Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО у Криму до сусідньої Росії, у Краснодарський край.

Верховний суд Росії скоротив на півтора року термін ув’язнення в 5 років, визначений Краснодарським крайовим судом для Хайсера Джемілєва. При цьому Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року визначив йому покарання у вигляді 3 років і 8 місяців позбавлення волі.

Хайсер Джемілєв відбуває покарання в Росії в Астраханській колонії № 10.

XS
SM
MD
LG