Доступність посилання

ТОП новини

На референдумі в Колумбії виборці відхилили мирну угоди між урядом і угрупованням ФАРК


Реакція колумбійських виборців на результати референдуму, 2 жовтня 2016 року
Реакція колумбійських виборців на результати референдуму, 2 жовтня 2016 року

Виборці у Колумбії відхилили 2 жовтня мирний договір між урядом країни та ліворадикальним угрупованням «Революційні збройні сили Колумбії» (ФАРК), що могло покласти кінець 52-річній війні.

50,21% виступили проти угоди, 49,78% – сказали «так». Невисока явка у близько 37 відсотків була викликана, серед іншого, проливним дощем в деяких частинах країни у неділю.

Угоду про завершення конфлікту днями підписали президент країни Хуан Мануель Сантос і лідер ФАРК Тимолеон Хіменес. Переговори тривали чотири роки.

Згідно з умовами угоди з урядом Колумбії, ФАРК відмовляється від збройної боротьби і стає політичною партією, яка братиме участь у виборах 2018 року. Тих, хто визнає свої злочини, скоєні в ході громадянської війни, очікує символічне покарання. Лідер ФАРК пообіцяв виплатити компенсації всім жертвам конфлікту.

Опитування громадської думки напередодні референдуму передбачалоло перемогу прихильників мирної угоди. Однак після підрахунку голосів, очікування не виправдалися.

За час конфлікту, який почався Колумбії з селянського повстання у 1964 році, загинуло понад 220 тисяч людей, мільйони змушені були покинути свої домівки.

XS
SM
MD
LG