Доступність посилання

ТОП новини

У Росії висловили жаль через вихід США з переговорів щодо Сирії


Сирійські урядові війська під час наступу на утримувані опозицією райони Алеппо, фото 30 вересня 2016 року
Сирійські урядові війська під час наступу на утримувані опозицією райони Алеппо, фото 30 вересня 2016 року

У Росії висловили жаль із приводу рішення Сполучених Штатів Америки зупинити переговори між Вашингтоном і Москвою про намагання покласти край насильству в Сирії.

Заява США про це «не може не викликати глибокого розчарування», заявили в Міністерстві закордонних справ Росії.

При цьому в Москві склали на Вашингтон вину за зрив переговорів і домовленості про перемир’я.

У Росії, як і раніше, заявляють, що США не виконали зобов’язання вплинути на сили відносно поміркованої сирійської опозиції, щоб ті відмежувалися від джигадистів, як передбачали досягнені раніше домовленості. Але, як вважають, на практиці роз’єднання сил поміркованих супротивників Дамаска і джигадистів мало ймовірне: угруповання «Джабгат Фатах аш-Шам», що його і Москва, і Дамаск, і Вашингтон визнають за терористичне, є нині однією з найбоєздатніших груп, що воюють і проти влади Сирії, і проти екстремістського угруповання «Ісламська держава», і фактично об’єднує навколо себе інші групи супротивників режиму.

У США, навпаки, звинуватили Росію в невиконанні її зобов’язань за домовленістю про перемир’я, коли оголосили раніше в понеділок про припинення переговорів щодо Сирії. У Вашингтоні наголошують, що Москва мала вплинути на Дамаск, щоб домогтися від урядових сил і їхніх союзників дотримання угоди про припинення вогню, і сама мала дотримуватися її.

Натомість, заявив речник Державного департаменту США Джон Кербі, Росія і режим Сирії, всупереч домовленості про припинення вогню, лише посилили напади на території зі значним цивільним населенням.

«Росія і сирійський режим обрали воєнний шлях, несумісний із Угодою про припинення бойових дій, що засвідчили їхні посилені удари по цивільних територіях, із особливим прицілом на критично важливу інфраструктуру, як-то лікарні, і їхні дії з метою не допустити гуманітарну допомогу до цивільного населення, що потребує її», – мовилося в заяві Держдепартаменту.

У Сирії, в першу чергу в місті Алеппо на півночі країни, сирійські урядові війська і їхні союзники за підтримки повітряних ударів російської авіації ведуть бойові дії проти загонів супротивників режиму. В Алеппо вони б’ють по оточеній частині міста, де також живуть сотні тисяч цивільних мешканців. Цей наступ на Алеппо, в першу чергу повітряні бомбові й ракетні удари сирійської і російської авіації, призвів до загибелі вже сотень мирних мешканців і значних нових руйнувань. У першу чергу ці удари спрямовані проти лікарень та шляхів і інфраструктури постачання оточеної частини міста. Попри широку міжнародну критику, Дамаск і Москва заявляють, що не припинять наступу на місто.

Через такі дії Москви Вашингтон уже кілька разів заявляв, що перебуває на межі припинення співпраці США й Росії щодо Сирії.

XS
SM
MD
LG