Доступність посилання

ТОП новини

Багдад ініціює засідання Ради безпеки ООН через турецькі війська в Іраку


Багдад ініціює екстрене засідання Ради безпеки ООН через присутність турецьких військових на півночі країни.

6 жовтня речник МЗС Іраку Ахмед Джамаль повідомив, що ініціативу висловив посол цієї країни в ООН для обговорення «порушення та втручання турецької сторони».

У запиті Іраку міститься вимога до Ради безпеки ООН щодо ухвалення резолюції, яка б «зупинила порушення іракського суверенітету та неповагу до принципів добросусідства з боку турецької сторони».

Відносини між Багдадом та Анкарою погіршилися наприкінці минулого року, коли Туреччина направила своїх військових до Іраку, для підготовки бійців, які воюють проти угруповання «Ісламська держава».

Шиїтський уряд Іраку закликає Туреччину відвести її війська, заявляючи, що вони прибули без дозволу Багдада. Анкара ці заклики ігнорує.

Іракський парламент ухвалив резолюцію із закликом до уряду визнати турецьких військових в Іраку «окупаційними військами». Натомість прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив, що турецькі військові залишатимуться в Іраку, щоб «унеможливити спроби силової зміни демографічної структури у регіоні».

Туреччина занепокоєна, що після звільнення Мосула від бойовиків угруповання «Ісламська держава» іракські війська, які складаються значною мірою з шиїтів, спробують змінити етнічну розстановку сил у місті.

XS
SM
MD
LG