Доступність посилання

ТОП новини

Деканоїдзе: окремого закону про «презумпцію правоти поліцейських» не буде


Хатія Деканоїдзе
Хатія Деканоїдзе

Керівник Національної поліції України Хатія Деканоїдзе запевняє, що окремого законопроекту щодо «презумпції правоти поліцейського» не буде.

За її словами, зараз готуються зміни до низки законів, але коли вони будуть запропоновані парламентові, голова Нацполіції не готова сказати.

Зміни мають намір внести до закону про Нацполіцію, Адміністративний кодекс і закон про дорожній рух.

«Ні в якому разі це не говорить про те, що ми хочемо нівелювати права людини або заборонити знімати поліцейських на відео. В першу чергу, у поліцейського має бути право, що він має попередити водія, якого зупинив, щоб він залишався в салоні автотранспортного засобу. Друге – це використання спецзасобів, які також будуть захищати громадян. Ми маємо і повинні використовувати спецзасоби замість летальної зброї, яка є останнім засобом під час правопорушення», – заявила Хатія Деканоїдзе, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

За її словами, також планують посилити відповідальність для тих, хто залишає місце ДТП, і скасувати необхідність залучати понятих і свідків для фіксації алкогольного чи наркотичного сп’яніння водіїв.

«Ще ми хочемо внести зміни до закону про Нацполіцію, що в поліцейського, незважаючи на те, що він не перебуває на роботі, що він в цивільному, щоб в нього були ті самі права, як і в поліцейського у формі. Тому що поліцейський є завжди поліцейським, незважаючи на місце перебування», – зазначає керівник Нацполіції.

Хатія Деканоїдзе пообіцяла, що ніхто не буде нівелювати норми Конституції, які гарантують, наприклад, свободу слова або презумпцію невинуватості.

Також керівник Нацполіції заявила, що у Верховній Раді вже перебуває законопроект, який передбачає суворіші заходи у разі провокації та словесної образи поліцейських. Зараз у них немає прав, щоб у рамках закону якось карати цих людей, наголосила Деканоїдзе.

Всі зміни будуть обговорюватися в комітетах із депутатами, запевнила керівник Нацполіції.

Після загибелі патрульних у Дніпрі наприкінці вересня і Деканоїдзе, і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков анонсували внесення до Верховної Ради пакет законодавчих ініціатив щодо презумпції правоти поліцейського. За словами Авакова, ця норма має діяти за принципом «спочатку підкоряйся поліцейському – потім оскарж».

Заступник голови парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак в ефірі Радіо Свобода заявив, що в Україні зарано запроваджувати норму про презумпцію правоти поліцейського.

XS
SM
MD
LG