Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівську премію миру отримає президент Колумбії


Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос (л) підписує мирну угоду з лідером ФАРК Тимолеоном Хіменесом (п) у присутності президента Куби Рауля Кастро, Гавана, 23 червня 2016 року
Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос (л) підписує мирну угоду з лідером ФАРК Тимолеоном Хіменесом (п) у присутності президента Куби Рауля Кастро, Гавана, 23 червня 2016 року

Нобелівську премію миру 2016 року отримає президент Колумбії Хуан Мануель Сантос за мирну угоду з ліворадикальним угрупованням «Революційні збройні сили Колумбії» (ФАРК), що могла покласти кінець 52-річному конфлікту. Про це оголосив Нобелівський комітет в Осло.

Угоду про завершення конфлікту нещодавно підписали президент країни Хуан Мануель Сантос і лідер ФАРК Тимолеон Хіменес. Переговори тривали чотири роки.

Водночас виборці у Колумбії на референдумі 2 жовтня відхилили мирний договір. Президент Сантос пообіцяв допрацювати документ.

Як заявили у Норвезькому нобелівському комітеті, попри результати референдуму мирний процес у Колумбії не припинений.

Згідно з умовами угоди з урядом Колумбії, ФАРК відмовляється від збройної боротьби і стає політичною партією, яка братиме участь у виборах 2018 року. Тих, хто визнає свої злочини, скоєні в ході громадянської війни, очікує символічне покарання. Лідер ФАРК пообіцяв виплатити компенсації всім жертвам конфлікту.

За час конфлікту, який почався Колумбії з селянського повстання у 1964 році, загинуло понад 220 тисяч людей, мільйони змушені були покинути свої домівки.

Всього на Нобелівську премію миру претендували 376 номінантів, серед яких були дипломати, які вели переговори щодо ядерної угоди з Іраном, російська захисниця прав мігрантів, жінки-єзидки, які були рабинями угруповання «Ісламська держава».

Минулого року Нобелівську премію миру отримав Квартет національного діалогу Тунісу за «зусилля щодо стабілізації політичної ситуації в Тунісі».

Сума Нобелівської премії становить вісім мільйонів шведських крон, це приблизно 960 000 доларів.

Протягом цього тижня оголосили лауреатів Нобелівської премії з медицини, хімії, фізики. Лауреат Нобелівської премії з літератури стане відомим 30 жовтня.

Наступного тижня оголосять лауреата «Нобелівської премії з економіки», як неофіційно називають премію Королівського банку Швеції з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля. Сам Нобель у своєму заповіті премії з економіки не передбачив.

Церемонія вручення нагород відбудеться у грудні в Стокгольмі й Осло.

Вперше Нобелівську премію вручили 1901 року, згідно із заповітом шведського вченого Альфреда Нобеля.

XS
SM
MD
LG