Доступність посилання

ТОП новини

Олланд закликав до твердого і відвертого діалогу з Путіним про Сирію


Франсуа Олланд під час виступу в ПАРЄ, Страсбург, 11 жовтня 2016 року
Франсуа Олланд під час виступу в ПАРЄ, Страсбург, 11 жовтня 2016 року

Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що діалог із президентом Росії Володимиром Путіним щодо Сирії, де російські війська беруть участь у громадянській війні на боці режиму, має бути твердим і відвертим.

Але, сказав він, виступаючи перед Парламентською асамблеєю Ради Європи у Страсбурзі, діалог із Москвою на таких умовах потрібен.

При цьому Олланд знову розцінив повітряні удари Росії в Сирії як воєнні злочини.

Президент Франції нагадав, що Париж має великі розбіжності з Москвою щодо Сирії. За його словами, саме вето Росії на французький проект резолюції Ради безпеки ООН про припинення бомбардувань сирійського міста Алеппо зірвало перемир’я.

Як наголосив Олланд, «я готовий зустрітися з президентом Путіним, якщо ми зможемо досягти поступу до миру, покласти край бомбардуванням і оголосити перемир’я».

Олланд згадав і про скасований візит Путіна до Парижа, що планувався на 19 жовтня, в першу чергу для відкриття російського «духовно-культурного центру». За словами Олланда, він дав знати Путіну, що не буде супроводжувати його в тих церемоніях, але готовий до діалогу про Сирію. «Він вирішив відкласти візит, але це не скасовує інших можливостей для дискусії», – додав президент Франції.

Раніше у вівторок у Росії підтвердили, що Путін скасував візит до Парижа 19 жовтня. Як сказав речник Кремля Дмитро Песков, там «планувалися певні заходи, пов’язані з відкриттям російського «культурно-духовного центру», проведенням однієї з виставок», але, «на жаль, ці заходи випали з програми». На запитання, яким саме чином «ці заходи випали з програми», Песков не відповів і заявив, що це «питання до французької сторони». Про те, що візит зірвався через розбіжності щодо Сирії, він узагалі не згадав.

Перед тим у Парижі в апараті президента Франції повідомили, що російські посадовці відхилили пропозицію Парижа про зустріч двох президентів 19 жовтня за умови, що єдиною темою обговорення буде становище в Сирії – щодо якого Париж різко критично ставиться до дій Москви в цій країні. За словами цього джерела, «вранці були контакти між Кремлем і Єлисейським палацом із пропозицією прийняти Путіна з робочим візитом щодо Сирії, але без жодних інших заходів, у яких міг би взяти участь президент Олланд».

Як анонсували раніше, Путін збирався зустрітися з Олландом під час свого перебування в Парижі, де він мав узяти участь у відкритті російського «духовно-культурного центру» і відвідати виставку російського мистецтва.

Франція нині очолила міжнародні зусилля з метою покласти край бомбардуванням авіацією уряду Сирії й Росії утримуваних повстанцями густо населених районів сирійського міста Алеппо, які вже призвели до загибелі сотень цивільних мешканців і поставили десятки тисяч людей в умови, за яких вони терміново потребують гуманітарної допомоги.

Франція, зокрема, підготувала спрямований на це проект резолюції Ради безпеки ООН – але Росія, як і раніше, заветувала його 9 жовтня. Відтак 10 жовтня міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро заявив, що Париж шукає шляхів домогтися від Міжнародного кримінального суду почати розслідування щодо дій сирійських урядових і російських військ в Алеппо як можливих воєнних злочинів. Тоді Еро також заявляв, що якщо Олланд і прийме Путіна в Парижі, то «не для обміну люб’язностями».

Крім того, за повідомленнями дипломатів, Париж також започаткував дискусії в Європейському союзі про необхідність запровадити щодо Росії нові санкції ЄС саме через дії Москви в Сирії.

XS
SM
MD
LG