Доступність посилання

ТОП новини

Росія: речник Кремля підтвердив скасування візиту Путіна до Франції


Дмитро Песков, архівне фото
Дмитро Песков, архівне фото

Президент Росії Володимир Путін вирішив скасувати планований було на 19 жовтня візит до Франції, підтвердив речник Кремля Дмитро Песков.

За словами Пескова, причиною стало те, що там «планувалися певні заходи, пов’язані з відкриттям російського «культурно-духовного центру», проведенням однієї з виставок», але, «на жаль, ці заходи випали з програми».

На запитання, яким саме чином «ці заходи випали з програми», Песков не відповів і заявив, що це «питання до французької сторони».

Як сказав речник, Володимир Путін із самого початку в контактах із французьким колегою зазначав, що буде готовий відвідати Париж «у час, коли це буде комфортно» для президента Франції Франсуа Олланда. «Тому ми дочекаємося, коли цей комфортний час настане», додав Песков, і тоді Путін «знову розгляне можливість здійснити такий візит у разі, якщо таке питання буде на порядку денному».

Раніше у вівторок у Парижі французькі посадовці заявили, що Росія прагне перенести візит Путіна до Франції на інший термін через розбіжності в уявленнях про плани візиту. Низка західних агентств навела слова представника апарату президента Франції про те, що російські посадовці відхилили пропозицію Парижа про зустріч двох президентів 19 жовтня за умови, що єдиною темою обговорення буде становище в Сирії – щодо якого Париж різко критично ставиться до дій Москви в цій країні. За словами цього джерела, «вранці були контакти між Кремлем і Єлисейським палацом із пропозицією прийняти Путіна з робочим візитом щодо Сирії, але без жодних інших заходів, у яких міг би взяти участь президент Олланд».

Як анонсували раніше, Путін збирався зустрітися з Олландом під час свого перебування в Парижі, де він мав узяти участь у відкритті російського «духовно-культурного центру» і відвідати виставку російського мистецтва.

Франція нині очолила міжнародні зусилля з метою покласти край бомбардуванням авіацією уряду Сирії й Росії утримуваних повстанцями густо населених районів сирійського міста Алеппо, які вже призвели до загибелі сотень цивільних мешканців і поставили десятки тисяч людей в умови, за яких вони терміново потребують гуманітарної допомоги.

Франція, зокрема, підготувала спрямований на це проект резолюції Ради безпеки ООН – але Росія, як і раніше, заветувала його 9 жовтня. Відтак 10 жовтня міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро заявив, що Париж шукає шляхів домогтися від Міжнародного кримінального суду почати розслідування щодо дій сирійських урядових і російських військ в Алеппо як можливих воєнних злочинів. Тоді Еро також заявляв, що якщо Олланд і прийме Путіна в Парижі, то «не для обміну люб’язностями».

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун теж закликав у понеділок Раду безпеки ООН передати справу щодо становища в Сирії, в першу чергу в Алеппо, до Міжнародного кримінального суду для розслідування можливих воєнних злочинів, хоча він не назвав прямо можливих призвідників таких злочинів.

Дії Росії і уряду Сирії в Алеппо також розцінював як можливі воєнні злочини державний секретар США Джон Керрі.

XS
SM
MD
LG