Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: українська позиція щодо виборів на Донбасі відрізняється від позиції ЄС


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Перший заступник голови Верховної Ради України, член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Ірина Геращенко заявляє, що Київ наполягає на гарантуванні безпеки на сході України, звільненні заручників і контролі спостерігачів ОБСЄ за кордоном із Росією до проведення виборів на Донбасі.

«Зранку переглядаю стрічку новин у фб і бачу, як слова французького президента по Донбасу обурили інтернет. Насправді, він не сказав жодного нового слова. Це позиція Франції і Німеччини, яка уособлює позицію ЄС: безпека – вибори( за українським законодавством і міжнародними стандартами, це важливо і це вчора сказав Олланд, до речі) – кордон», – написала Геращенко у Facebook.

За її словами, українська позиція, «реалістична, а не фантастична». «Безпека (не тиждень без вогню, а виконання безпекового блоку повністю, разом із виведенням іноземної зброї і техніки) – гуманітарний блок ( звільнення всіх незаконно утримуваних, без всякого непристойного шантажу амністією, яка має вступити в силу тільки з політичним блоком) – кордон ( СММ ОБСЄ має бути на кордоні вже зараз!) – політичний блок( вибори за українським законами і міжнародним спостереженням). На цьому стоїмо. Вибори – з європейськими спостерігачами», – заявила Геращенко.

Вона додала, що депутатам і співробітникам Європарламенту і національних парламентів ЄС не рекомендують відвідувати Донбас з міркувань безпеки, «то ні про які вибори там не може бути і мови».

11 жовтня ЗМІ цитували заяву президента Франції Франсуа Олланда на засіданні ПАРЄ, який сказав, що вважає пріоритетним питанням проведення місцевих виборів на Донбасі, а не повернення Києву контролю за українсько-російським кордоном. Таким чином він повторив те, що визначено мінськими домовленостями: повернення Україні контролю за кордоном може початися тільки наступного дня після місцевих виборів, а завершитися лише після повного врегулювання і за умови конституційних змін.

XS
SM
MD
LG