Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Росії пропонує посилити закон про «небажані організації»


Державна дума Росії
Державна дума Росії

Уряд Росії запропонував посилити закон про «небажані організації», заборонивши їм створювати на території країни юридичні особи або брати участь в них. Відповідний законопроект внесли до Держдуми Росії.

Згідно з чинним російським законодавством, «небажаними» можуть бути визнані іноземні або міжнародні некомерційні організації, які, на думку влади, становлять загрозу для «основ конституційного ладу Росії», її «обороноздатності і безпеки».

На даний час у списку «небажаних організацій» в Росії вказані сім організацій, зокрема, Національний фонд на підтримку демократії, фонд «Відкрите суспільство», Фонд інвестицій у розвиток ЗМІ і Американсько-російський фонд з економічного і правового розвитку.

Цим організаціям заборонено створювати свої філії і відділення в Росії, поширювати інформацію про свою діяльність, а також здійснювати фінансові операції. За співпрацю з «небажаними організаціями» передбачені штрафи і позбавлення волі на строк до шести років.

Російські й міжнародні правозахисники неодноразово виступали з критикою цього закону. Amnesty International назвала його «ще одним цвяхом у кришку труни свободи вираження думок і громадянського суспільства в Росії».

XS
SM
MD
LG