Доступність посилання

ТОП новини

Делегація Європарламенту на початку листопада відвідає Україну


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Делегація підкомітету Європарламенту з питань безпеки та оборони на початку листопада має відвідати Київ та, за можливості, східні регіони, повідомила 12 жовтня голова підкомітету із безпеки та оборони Анна Фотиґа.

Минулого місяця президент Європарламенту і голови політичних груп і фракцій вирішили обмежити офіційну програму візиту євродепутатів до України лише Києвом через безпекову ситуацію.

Як заявляє Адріану Мартінш, заступник голови відділу Східного партнерства в Європейській дипломатичній службі, ситуація на Донбасі залишається складною та непрозорою.

«На жаль, відмова у доступі та перешкоди, які має моніторингова місія ОБСЄ, далі чиняться з обох боків. Умови їхньої роботи, передбачені Мінськом, дуже складні. Режим тиші постійно порушується, мають місце численні заборони доступу і мінування зон, які вони мали б перевіряти», – сказав Мартінш 12 жовтня.

За його словами, ЄС, підтримуючи всі міжнародні зусилля, зокрема, мінські домовленості та «нормандський формат», знову закликає Росію вплинути на сепаратистів для врегулювання ситуації на Донбасі.

«Все озброєння, передбачене Мінськом, має бути відведене, всі іноземні військові формування, бойові засоби і найманці повинні покинути Україну. Вирішальним є відновлення повного українського контролю над своїми державними кордонами, як це й передбачено у пакеті заходів мінських угод», – наголосив Адріану Мартінш.

Представники Європарламенту наразі наполягають на отриманні детальнішої інформації щодо ситуації на Донбасі, щоб таки отримати можливість відвідати цей регіон.

21 вересня у Мінську учасники Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування – Петрівському, Золотому та Станиці Луганській. Відведення підрозділів сторін збройного конфлікту на Донбасі відбулося у Золотому та у Петрівському. За процесом відведення мають спостерігати представники ОБСЄ. У Петрівському і Золотому вже повідомляли про відведення сил. Строки відведення у Станиці Луганські відведення перенесли.

XS
SM
MD
LG