Доступність посилання

ТОП новини

Путін заявив про безальтернативність виконання Мінських домовленостей – Пєсков


Володимир Путін
Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін констатував безальтернативність виконання конкретних пунктів Мінських домовленостей для врегулювання ситуації на сході України, Про це, як повідомив речник Путіна Дмитро Пєсков, йшлося на оперативній нараді з постійними членами Ради безпеки Росії.

«Обговорювалася ситуація в Сирії, відбувся також обмін думками з українського врегулювання. Була акцентована безальтернативність повного виконання конкретних пунктів Мінських домовленостей», – сказав Пєсков.

Раніше сьогодні прес-секретар Путіна заявляв, що Москва розглядає можливість проведення саміту лідерів «нормандської четвірки» для обговорення ситуації зі врегулювання конфлікту на Донбасі. Пєсков додав, що це може відбутися 19 жовтня, якщо перед тим будуть проведені експертні зустрічі, які «завершаться з позитивним підсумком».

12 жовтня президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Росії Володимир Путін у перебігу телефонної розмови дійшли згоди, що саміт у «нормандському форматі» був би конструктивним і корисним для вирішення кризи на сході України. Водночас конкретного рішення щодо проведення цього саміту сторони не ухвалили.

Сьогодні президент України Петро Порошенко поінформував президента Франції Франсуа Олланда і дипломатичного радника канцлера Німеччини Крістофа Гойзґена про погіршення безпекової ситуації на Донбасі. Крім того, президент України заявив, що Москва не дотримується Мінських угод в частині гарантування безпекового компонента, а також блокує процес звільнення заручників.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG